Безпричинний смуток і пригнічений настрій з настанням осені — стани, знайомі багатьом. Як же впоратися з осінньою депресією?

Варіантів безліч. Наприклад, жінки можуть активно зайнятися консервуванням літнього врожаю. Це без жартів дуже хороший спосіб відходу від депресії, стверджують фахівці. Забути про неї допоможуть зустрічі з друзями, відвідування театрів, виставок, музеїв, перегляд альбомів з літніми фотографіями, будь-яка творча діяльність — від різьблення по дереву до написання картин.

Чому спад настрою виникає саме восени? Справа в тім, що цієї пори організм людини перебудовується. Якщо влітку ми спокійно втамовували голод легкою їжею, то тепер хочеться з’їсти щось жирніше, оскільки організмові потрібне тепло, а отже, і додаткові калорії.

Не варто цьому противитись, інакше рано чи пізно неодмінно виникне почуття внутрішнього дискомфорту, а на його тлі може розвинутися осіння депресія. Тому краще розслабитися, забувши про всі дієти, і їсти те, що хочеться, але в розумних кількостях.

Восени спостерігається не тільки зростання захворюваності на гострі респіраторні інфекції. У багатьох загострюються хронічні хвороби, виникають болі в спині, крутить суглоби, частішають головні й серцеві болі. Пояснюється це тим, що з різким зменшенням світлового дня (особливо в північних регіонах) зменшуються і дози сонячної енергії, які надходить в організм.

А вона потрібна людині не менше, ніж рослинам: вони, як відомо, без сонця слабшають і хиріють. Тому цінуйте кожен погожий осінній день. Як тільки розсіюються похмурі сірі хмари, не сидіть удома перед телевізором: удягайтеся тепліше і рушайте на прогулянку.

...А ще риб’ячий жир

Щоденне вживання риб’ячого жиру попереджає розвиток депресії, а також дає лікувальний ефект при цьому стані.

Таких висновків дійшли науковці. Дворічні спостереження за добровольцями віком від 40 до 74 років показали: люди, котрі приймали по одній ложці риб’ячого жиру щодня, страждали від симптомів депресії на 30 відсотків рідше. Мало того: що довше тривав прийом цього засобу, то кращий ставав емоційний стан пацієнтів, у яких була депресія.