Уже незабаром прийде справжня осінь — з холодними вітрами, дощами, першим снігом, грипом і гострими респіраторними захворюваннями. До цього готуються, запасаючись аскорбінкою, а то й дорожчими синтетичними вітамінами, порошками та краплями.

Коли країна може почати грипувати і як з цим боротись, знає головний державний санітарний лікар України Сергій Бережнов та його заступник Людмила Мухарська.

— В Україні працює Центр грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій. Його основа — десять контрольних баз по всій країні. Вони і фіксують усі випадки захворювання, навіть у весняно-літній період, коли грипом хворіють мало й рідко. На основі такого моніторингу робимо прогнози на сезон, складаємо перелік робіт з попередження епідеміологічних ускладнень, мінімізації наслідків захворюваності, — розповідає Сергій Бережнов. — Зараз займаємося підготовкою клінічної бази для локалізації можливої епідемії. В кожній області є перелік клінічних установ, що визначені як профільні на випадок масової захворюваності. Зверніть увагу: в аптеках уже з’являються куточки профілактики грипу.

За словами заступника головного санітарного лікаря Людмили Мухарської, профілактику грипу слід проводити чим швидше, тим краще. Але головне — її не треба припиняти! Здоровий спосіб життя, режим харчування, загартовування, дотримання елементарних правил гігієни — от запорука успіху в справі боротьби з вірусами.

— Чи жде нас епідемія грипу цієї зими?

— Дуже складно зробити прогноз захворюваності на грип в окремо взятій країні. Вірус гуляє по всій планеті, тому всі прогнози доцільно робити саме в планетарному масштабі, хіба що з поправкою на півкулю, — пояснює Людмила Мухарська. — Всі прогнози з грипу дає Всесвітня організація охорони здоров’я. Зазвичай вони з’являються щороку в лютому.

Помічено: епідемії відбуваються циклічно. Відрізняються вони інтенсивністю. А об’єднує їх, мабуть, тільки одне: пік захворюваності припадає на перший квартал року, особливо на кінець січня, і найбільш схильні до впливу вірусу школярі. За словами Сергія Бережнова, торік рівень захворюваності був найнижчим з 1970 року. Це почасти свідчить про високий імунітет населення до циркулюючих вірусів. Однак імунітет до грипу, як відомо, нестійкий, та й штами вірусу «ходять» уже інші. Тож існує небезпека того, що нинішньої зими рівень захворюваності буде порівняно вищий.

— Що порадите для профілактики?

— По-перше, про ризик занедужати на грип слід пам’ятати цілорічно, а не згадувати про це тільки з приходом холодів. Імунну систему треба підживлювати постійно, — радить Людмила Мухарська. — В переепідемічний період можна використовувати неспецифічні — загальнозміцнювальні методи профілактики, як-от: настоянки ехінацеї й елеутерококу, вітаміни, загартовування. Бувайте частіше на свіжому повітрі й не бійтеся зайвий раз помазати ніс оксоліновою маззю. По-друге, грип не можна переносити на ногах! Якщо вам байдуже власне здоров’я, подумайте про здоров’я тих, хто вас оточує.