Лікування онкологічних хворих на сучасному етапі проводиться шляхом хіміопроменевої терапії або хірургічного втручання. У більшості випадків таке лікування виконується вже на тлі інтоксикації та пригнічення імунної системи, а інколи і за наявності анемії. За хірургічного втручання спостерігається висока травматичність і масивна крововтрата, за якої виникає необхідність гемотрансфузії. Хіміотерапія зазвичай є агресивною і викликає негативні побічні реакції.

Щоб якомога більше уникнути токсичності хіміопрепаратів, застосовують препарати супроводу. Одним із найефективніших препаратів супроводу хіміотерапії онкологічних хворих є новий вітчизняний препарат Церулоплазмін, розроблений вітчизняними вченими-онкологами Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології імені Р. Є. Кавецького НАН України (директор — академік НАН України В. Чехун) та співробітниками Київського підприємства з виробництва бактерійних препаратів ЗАТ «Біофарма» (голова правління К. Курищук).

Церулоплазмін — це мідьвмісна оксидаза сироватки крові людини. В організмі він виконує важливі фізіологічні функції, а саме: здійснює транспорт і утилізацію міді, бере участь у нейрогуморальній регуляції і кровотворенні, є основним антиоксидантом плазми крові, одним з чинників природного захисту організму від багатьох патогенних впливів, в тому числі й злоякісного росту.

Науковцями Інституту розроблено дві лікарські форми препарату Церулоплазмін — «Церулоплазмін ліофілізований для ін’єкцій» та «Церулоплазмін, розчин для ін’єкцій 2 %», виробництво яких налагоджено Київським підприємством ЗАТ «Біофарма». Це підприємство, на якому створено систему контролю якості, яка відповідає міжнародним стандартам, а найсучасніші діагностичні методи очистки плазми (ПЦР та ІФА) та додаткова вірусна інактивація плазми крові надають можливість отримувати препарати найвищої якості.

Обидві форми препарату пройшли серйозну апробацію в авторитетних медичних закладах. Під час клінічного вивчення Церулоплазміну отримано результати, які свідчать про його високу ефективність при гострих термінальних станах, септичних процесах, гематологічних захворюваннях і в комплексній терапії онкологічних хворих.

У нашому Інституті онкології АМН України препарат Церулоплазмін застосовують у хворих на рак шлунка, прямої кишки, легенів та інших локалізацій в період передопераційної підготовки, а також під час проведення хіміопроменевої терапії. У разі використання хіміопроменевого лікування Церулоплазмін сприяє зменшенню побічної токсичної дії протипухлинних засобів, підвищенню імунореактивності організму, підтриманню кровотворення. Церулоплазмін вводять внутрішньовенно крапельно. Для кожного хворого, в залежності від його стану та початкової активності церулоплазміну в плазмі крові, визначають дозу індивідуально.

Під час лікування хворих на рак шлунка і стравоходу, у яких спостерігається виснаження, виражена гіповолемія і анемія на тлі дисфагії, Церулоплазмін призначають щоденно протягом 7 — 10 днів до операції. Використання Церулоплазміну в комплексній передопераційній підготовці цих хворих у разі тяжкого перебігу захворювання (наявності кровотечі, анемії) сприяє стабілізації або нормалізації показників крові: вмісту гемоглобіну, гематокриту, кількості еритроцитів.

Захворювання на рак легенів призводить до зниження активності церулоплазміну в крові і потребує проведення корекції шляхом застосування препарату Церулоплазмін через день протягом семи днів до операції. Препарат Церулоплазмін в комплексі передопераційної інтенсивної терапії сприяє зменшенню тяжкості чи зникненню клінічних проявів інтоксикації — загальної слабкості, запаморочення, зниження апетиту.

Як свідчить досвід використання препарату Церулоплазмін, його необхідно продовжувати вводити і в післяопераційному періоді. Доза препарату залежить від виду та характеру оперативного втручання, а також від об’єму крововтрати. У разі введення спостерігається стійкий гемостимулюючий ефект препарату, поліпшується загальний стан хворих, нормалізується сон, підвищується апетит.

При виникненні гнійно-запальних ускладнень після операції та вираженій інтоксикації у онкологічних хворих препарат Церулоплазмін призначають протягом трьох—п’яти тижнів, при цьому не спостерігається характерної для таких станів репресії еритропоезу. Кількість еритроцитів, гематокрит, вміст гемоглобіну стабілізуються.

Важливо відзначити, що застосування Церулоплазміну має особливе значення в передопераційній підготовці пацієнтів, у яких спостерігаються тяжкі супутні захворювання (пневмонії та ін.). У хворих на рак легенів при застосуванні Церулоплазміну значно зменшувалась частота ускладнень, зокрема пневмонії, в післяопераційному періоді. Якщо ж за таких умов пневмонія все-таки виникала, вона не супроводжувалася симптомами дихальної недостатності й вираженим ексудативним компонентом, захворювання було більш локалізованим, часто мали місце лише клінічні прояви без рентгенологічного підтвердження. У найбільш тяжко хворих, яким необхідно було проведення тривалої штучної вентиляції легенів, без застосування Церулоплазміну пневмонія діагностувалася практично в усіх випадках, тоді як на тлі Церулоплазміну — лише у 44 відсотків хворих. Сприятливий перебіг післяопераційного періоду при використанні Церулоплазміну в комплексній терапії дає змогу розширити можливість вчасно і в необхідному обсязі провести лікування хворих на рак легенів з тяжкою супутньою пневмонією.

Застосування препарату Церулоплазмін в комплексній терапії хворих на злоякісні новоутворення, у яких відзначали масивну інтраопераційну крововтрату, ускладнену геморагічним шоком, сприяє оптимізації перебігу періоду реабілітації, знижує ризик виникнення синдрому поліорганної недостатності, нормалізує оксидантно-антиоксидантний баланс, зменшує частоту гнійно-септичних ускладнень. У цих хворих при використанні Церулоплазміну спостерігали виражений детоксикаційно-протизапальний ефект, активізацію антиоксидантного захисту організму, нормалізацію стану клітинного імунітету.

Отже, використання препарату Церулоплазмін в онкологічній практиці відкриває нові можливості профілактики і корекції гнійно-септичних ускладнень, синдрому поліорганної недостатності, підтримання кровотворення, підвищення імунореактивності організму, підвищення антиоксидантного захисту організму в умовах гіпоксії, поліпшення загального стану організму.

Нині в Україну завозиться багато лікарських засобів із-за кордону, які інтенсивно рекламуються різними фірмами, але нерідко є малоефективними і водночас високовартісними. Тому створення і налагодження вітчизняними вченими біотехнології виробництва нового оригінального лікарського препарату Церулоплазмін, який використовується у різних галузях медицини (реаніматології, хірургії, нейрохірургії, кардіології, онкології та інших) є великим досягненням, має важливе соціально-економічне значення і є пріоритетом України.

Я підтримую роботу «Розробка технології отримання церулоплазміну та дослідження його біологічних і фармакологічних властивостей», висунуту на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки за 2007 рік.

Сергій ШАЛІМОВ, директор Інституту онкології АМН України, доктор медичних наук, професор.