«Укриття» будуватимуть французи, а сховище — американці

Учорашній день був позначений підписанням одразу двох важливих документів, що стосуються ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. У присутності Президента України Віктора Ющенка та президента ЄБРР Жана Лем’єра представники ЧАЕС підписали два контракти. Перший — з французьким концерном Novarka стосовно будівництва нового об’єкта «Укриття», другий — з американським концерном Holteс Іnternatіonal щодо будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2).

У такий спосіб українські політики та закордонні бізнесмени продемонстрували, як їх співпраця може піти на користь людям та довкіллю. А ось як розвиватимуться відносини між владою та нашими підприємцями, учора, теж за участі Президента України, обговорювали на форумі «Влада і бізнес — партнери». В заході взяли участь близько 500 представників середнього і малого бізнесу, громадських організацій, місцевого самоврядування.

Ми приєдналися до елітного клубу ядерників

Україна офіційно приєдналася до організації Глобального партнерства в ядерній енергетиці (GNEP). Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко на конференції у Відні підписав заяву про принципи глобального партнерства в ядерній енергетиці. Цей документ дозволяє країні-підписанту розвивати мирну атомну енергетики, але з обов’язковими гарантіями нерозповсюдження. Таким чином, Україна стала однією з 14 країн-партнерів організації. Нагадаємо, неформальне добровільне об’єднання GNEP було створене за ініціативою США. Також в нього входять Австралія, Болгарія, Китай, Франція, Гана, Японія, Йорданія, Казахстан, Литва, Польща, Румунія і Росія.

Виступаючи на конференції, Юрій Бойко повідомив колег про плани розвитку ядерної енергетики України. Зокрема, він заявив, що створення центрального сховища відпрацьованого ядерного палива українських АЕС дасть можливість країні зекономити 10 мільярдів доларів протягом десяти років, передає Укрінформ.