Вартість продовження експлуатаційного ресурсу перших українських енергоблоків, за оцінками фахівців, становить близько 750 грн. на один кіловат потужності. Вартість одного кіловата при спорудженні нового енергоблока перевищує 7500 гривень. Неважко оцінити економічну вигоду країни від модернізації енергоблоків, які вже у найближчі роки випрацюють свій проектний ресурс.

Продовження експлуатації енергоблоків є пріоритетним напрямом діяльності НАЕК «Енергоатом» і передбачене в «Енергетичній стратегії України на період до 2030 року». Пілотними з продовження експлуатації є перший та другий енергоблоки на Рівненській АЕС та перший енергоблок Південно-Української АЕС, проектні терміни експлуатації яких закінчуються в період з 2010 до 2012 рр. Для цих енергоблоків вибрано варіант виконання організаційно-технічних заходів для продовження експлуатації без зупинки, тобто протягом проектного терміну експлуатації.

Отож роботи з продовження строку експлуатації енергоблоків АЕС України фактично розпочато з 2004 року і виконуються відповідно до схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 р. №263-р «Комплексної програми робіт з продовження строку експлуатації діючих енергоблоків атомних електростанцій» (далі —Комплексна програма).

За період реалізації Комплексної програми ДП НАЕК «Енергоатом» розроблені та пройшли експертну оцінку МАГАТЕ основні документи з організації та виконання робіт з продовження строку експлуатації АЕС, оцінки технічного стану, кваліфікації та управління старінням обладнання. На кожній АЕС організовані структурні підрозділи з продовження строку експлуатації енергоблоків, введені в дію станційні програми управління старінням обладнання, виконуються заходи з модернізації та підвищення безпеки. Програми управління старінням є необхідною умовою підтримки рівня безпеки енергоблока, підготовки його до експлуатації у понадпроектний строк.

Проте, виходячи з результатів аналізу виконання Комплексної програми у період 2004—2006 років попереднім керівництвом ДП НАЕК «Енергоатом» було допущено істотне відставання у виконанні низки запланованих заходів. Зокрема, йдеться про вдосконалення нормативно-технічної бази для продовження строку експлуатації енергоблоків, проведення кваліфікації обладнання на пілотних блоках. За вказаний період для енергоблока №1 РАЕС необхідно було розробити звіти з аналізу його безпеки, а також провести роботи з визначення технічного стану капітальних споруд та обладнання.

Такий стан справ був зумовлений тим, що розробка і впровадження Комплексної програми здійснювалися в умовах відсутності як в Україні, так і в інших державах, котрі експлуатують енергоблоки з водо-водяними реакторами, і нормативних вимог до забезпечення безпечної експлуатації обладнання у понадпроектний строк, і досвіду виконання подібних робіт.

Крім того, не обійшлося без організаційних прорахунків виконання робіт у дирекції компанії і на майданчиках АЕС. Так, під час минулорічного планово-попереджувального ремонту на РАЕС через скорочення його термінів не вдалося виконати всі заплановані заходи з обстеження технічного стану корпусу реактора та внутрішньокорпусних пристроїв на все тому ж енергоблоці №1.

З метою подолання допущених відставань, реалізації комплексного підходу та обліку ризиків дирекцією компанії, починаючи з 2007 року, розробляються загальні та деталізовані плани-графіки підготовки пілотних енергоблоків до продовження експлуатації. Такі плани-графіки вже розроблено та узгоджено Держ-атомрегулювання для першого енергоблока Рівненської АЕС. А до завершення третього кварталу аналогічні плани-графіки буде прийнято для двох інших пілотних енергоблоків.

На сьогодні вже розроблено та узгоджено з Держатомрегулювання комплекс документів з оцінки технічного стану та перепризначення ресурсу енергоблоків АЕС. Це має забезпечити у повному обсязі виконання обстеження на пілотних енергоблоках вже під час здійснення цьогорічних планово-попереджувальних ремонтів. На пілотних енергоблоках виконується обстеження корпусів реакторів та внутрішньокорпусних пристроїв, споруд, розпочато роботи з поетапної заміни кабелів.

Згідно з планом-графіком робіт з кваліфікації на електростанціях впроваджується узгоджена з Держатомрегулювання «Програма робіт з кваліфікації обладнання АЕС». Уже успішно проведено тендери з вибору виконавців робіт з кваліфікації обладнання 1-го, 2-го і 4-го енергоблоків РАЕС та 2-го енергоблока Хмельницької АЕС. Це дає змогу в 2007 році почати кваліфікацію обладнання методом проведення випробувань і закінчити кваліфікацію для пілотних блоків у наступному році. Крім цього, проведено тендер і розпочато роботи з періодичної оцінки безпеки першого енергоблока Рівненської атомної електростанції. Також згідно з графіком на АЕС виконуються заходи з Концепції підвищення безпеки діючих енергоблоків.

Варто відзначити, що фінансове забезпечення виконання Комплексної програми помітно зросло. Якщо за 2004—2006 роки на реалізацію її заходів було спрямовано близько 18 млн. грн., то поточного року такі видатки сягнуть 31 мільйона. А з урахуванням робіт із заміни обладнання, яке вичерпало свій ресурс на вищеозначених енергоблоках, у 2007 році буде витрачено 782 млн. грн. Загалом треба відзначити, що в 2007 році в напрямі продовження експлуатації зроблено більше, ніж за попередні п’ять років.

Досягнуті результати дають змогу розраховувати в грудні 2010 року на продовження ліцензії на експлуатацію енергоблока №1, а за рік — і енергоблока №2 Рівненської АЕС.