Вогонь, який охопив 100 гектарів Ялтинського заповідника, вчора вдалося локалізувати, рятувальникам залишилося загасити окремі осередки займання. Реліктові ліси горіли п’ять діб. За масштабом, складністю, силою і фронтом вогню подібна пожежа трапилася десять років тому, зазначив керівник МНС України Нестор Шуфрич.

Більш як тисячі співробітників МНС, Рескомлісу, бійцям підрозділів Внутрішніх військ МВС, військовим морякам, добровільним помічникам, котрим надали 90 одиниць техніки, вдалося запобігти прориву вогню в навколишні населені пункти і в основному закінчити гасіння пожежі ще вчора вранці. У ніч на вівторок допомагати рятувальникам прибули ще кілька сотень бійців МНС із сусідніх областей. Але ще й на момент верстки номера на острівці живого вогню скидали тонни води. Та й кінця робіт не було видно, бо вітер, що не вщухав, здатен роздмухати нове полум’я із будь-якого з численних тліючих місць, повідомляє наш кримський власкор Віктор ХОМЕНКО.

Для відновлення вигорілого унікального хвойного лісу Ялтинського заповідника знадобиться сотня років, відзначили спеціалісти-лісники (50 га вигоріло по низу, 30 га знищила верхова пожежа).

Винний у надзвичайній події 29-річний харків’янин Сергій Носик, котрий 24 серпня застряв на скелі гори Ай-Петрі й розпалив вогнище, щоб його швидше знайшли. Полум’я, роздмухуване вітром, блискавично охопило кілька сотень квадратних метрів лісу.

Тим часом учора в Ялті ховали загиблих під час гасіння пожежі лісника Оползневського лісництва і його дружину, яких вогнем притисло до скелі, й вони не змогли врятуватися.

Вогонь на Херсонщині роздмухували вітри

Ще в понеділок вдалося загасити лісові пожежі в Цюрупинському та Голопристанському районах Херсонської області. За попередніми підрахунками, знищено 4 200 гектарів хвойного рукотворного лісу, котрий насаджували протягом десятиліть, щоб зупинити підступну силу таврійських пісків.

— Говорити про причини рано, — прокоментувала ситуацію начальник сектору пропаганди головного управління МНС в області, майор внутрішньої служби Квіта Заобурна, — але фахівці не виключають підпалу (повідомляє наш власкор Алла БРУСИЛОВА).

Застарілі боєприпаси вибухали щопівгодини

Дві масштабні пожежі сталися протягом останніх кількох днів і в Донецькій області. На півночі вигоріло близько 25 гектарів території природного степового заповідника «Крейдяна флора». Ситуація загострилася, коли на площі, охопленій пожежею, почали вибухати застарілі боєприпаси часів Великої Вітчизняної війни, — вибухи лунали кожні 15—30 хвилин.

А на сході Донеччини лісовою пожежею охоплено 77 гектарів в Артемівському лісництві Амвросіївського лісгоспу. Пожежу локалізували, і, як запевнили рятувальники, взяли ситуацію під контроль. Окремі осередки загоряння, які виникають, гасять за допомогою пожежної техніки та ранцевих вогнегасників, повідомляє наш власкор Ліна КУЩ.