У лікарнях Слов’янська не вистачає медиків — значна частина працівників виїхала з міста або не може дістатися на роботу через бойові дії. Цю тривожну інформацію підтверджують сепаратисти: самопроголошена влада міста закликає лікарів-добровольців приїхати та надавати допомогу пораненим.

Через призупинення роботи в місті відділення Державного казначейства медичні працівники перестали отримувати зарплату, зазначила виконуюча обов’язки заступника голови обласної державної адміністрації Олена Петряєва. Крім того, виникли проблеми із заправленням карет «швидкої допомоги». «В місті зруйновані майже всі автозаправки, зараз водії «швидких» намагаються прорватися за паливом до Краматорська», — сказала чиновниця. За її словами, вдалося створити мінімальний запас медикаментів для надання екстреної допомоги — завдяки гуманітарній допомозі від Товариства Червоного Хреста.

Обмежено автобусний рух по області. Не ходять автобуси до Краматорська і Слов’янська, до інших «проблемних» міст транспорт дістається в об’їзд і не дотримується графіка. А в Донецьку через блокпост бойовиків не можуть проїхати сміттєвози, які вивозять тверді побутові відходи на Ларінський полігон. Про це повідомляють у міській раді. Це найбільший у місті полігон, щодня може приймати близько 100 одиниць спецтранспорту із побутовими відходами із шести районів Донецька. Щомісяця на полігоні утилізується 20 тисяч тонн сміття.

У вівторок Донецька залізниця відкрила попередній продаж квитків на потяги далекого сполучення, крім московського і кримського напрямків. Раніше продаж було призупинено у зв’язку із коригуванням графіка руху. Потяги, які раніше ходили через північ Донеччини, тепер відправляються через іншу ділянку.

Тим часом виникають проблеми з отриманням пенсій не лише у Слов’янську і Краматорську, а й в обласному центрі. До редакції зателефонував наш постійний читач, донеччанин Володимир З. Він та його дружина отримують пенсію через «Райффайзен банк Аваль». «Я не виходжу з дому, пенсію за двох отримує дружина. У вівторок вона пішла до банку, а там сказали: пенсії немає і не буде. Мовляв, якщо хочете — отримуйте ваші гроші в будь-якій іншій області. Може, вони ще за кордон запропонують мені їхати?» — обурився читач. Він висловив незадоволення діяльністю самопроголошеної «Донецької народної республіки»: «Це не влада — це банда прийшла».

А ще у Донецьку озброєні бойовики захопили територію заводу «Ізоляція», де розташовано однойменний фонд і відоме зібрання творів сучасного мистецтва. Незадовго до цього з міркувань безпеки фонд призупинив свою діяльність у шахтарській столиці й перевів усіх співробітників до Києва. Побоювання виявилися недаремними.

— О дев’ятій ранку в понеділок 12—13 озброєних людей, серед них — жінка-снайпер, — прийшли на територію заводу. Групу очолював «міністр соціальної політики» самопроголошеної «Донецької народної республіки» Роман Лягін, який раніше був частим гостем наших заходів, — розповіла «Голосу України» менеджер проектів фонду Олеся Болот. — Представники «ДНР» принесли документ і запропонували нам його підписати. Йшлося про те, що фонд передає свою територію в користування. Звичайно, ми такої згоди не дали.

Таким чином, сталося силове захоплення території заводу і фонду. Щоправда, бойовики пообіцяли не чіпати творів мистецтва: непроханих гостей цікавлять насамперед склади, адміністративні будівлі та бомбосховище. Крім того, найближчий терикон — зручна «точка» для снайперів.

Це вже не перша спроба втручання в діяльність культурної інституції. У квітні минулого року активісти забороненої судом організації «Донецька республіка» та інших проросійських сил зірвали проведення на території фонду освітнього заходу «TechCamp». «Захоплення можна трактувати як реакцію на соціально активну позицію інституції, діяльність якої широко відома як в Україні, так і за кордоном. «Ізоляція» не може працювати, розвиватися й виконувати свою місію в умовах терору, тому фонд залишив територію заводу, однак не припиняє своєї діяльності як культурна інституція. Як і багато творчих та інтелектуальних сил, які сьогодні залишають Донбас, «Ізоляція» продовжить свій шлях у вигнанні», — йдеться в заяві фонду.