З понеділка, 23 лютого, в адміністрації Президента розпочалися співбесіди конкурсної комісії з обрання кандидатів на посаду Директора Національного антикорупційного бюро з претендентами. Кожному кандидату, щоб представити себе та відповісти на запитання комісії, дається небагато часу — 15 хвилин. Бесіди транслюють онлайн. «Оскільки комісії доведеться прослухати понад сто претендентів, на співбесіду з кожним кандидатом у нас є лише 15 хвилин», — пояснив голова конкурсної комісії Рефат Чубаров.
На вакантну посаду директора Антикорупційного бюро претендують понад 100 кандидатів. Про них можна дізнатися на сайті Президента України. У березні найкращих кандидатів буде запрошено комісією на «друге коло» відбору — повторну співбесіду. До початку відбору конкурсна комісія прийняла 176 пакетів документів від бажаючих очолити бюро. 61 претендента відхилили через невідповідність вимогам закону, а до співбесіди було допущено 116 осіб.
Законом про НАБУ, прийнятим Верховною Радою в жовтні минулого року, чітко не визначено строків, в які конкурсна комісія має визначити щонайменше двох претендентів для подання на затвердження Президенту. Ті претенденти, що опиняться у «фіналі», муситимуть пройти спецперевірку за законом про очищення влади (люстрацію), і лише після цього у глави держави буде 10 днів, щоб остаточно визначитися, кого призначити директором на сім років. Бюро матиме сім регіональних представництв в Україні — у Києві, Львові, Хмельницькому, Краматорську, Полтаві, Мелітополі та Миколаєві.
Деякі претенденти на посаду керівника Антикорупційного бюро «відсіялися» вже на початку відбору. Через невідповідність формальним вимогам щодо віку конкурсна комісія встановила, що колишній федеральний прокурор і помічник генерального прокурора Сполучених Штатів Америки американець українського походження Богдан Витвицький, якого вважали одним із фаворитів на посаду директора НАБУ, не зможе очолити новостворений орган. За законом «Про Національне антикорупційне бюро України» граничний вік для директора — 65 років, а Витвицькому вже 67. Раніше у ЗМІ йшлося про те, що головою АКБ може стати колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі, однак він взагалі не подав документи на конкурс.
Тривають дискусії щодо тих претендентів на посаду директора Антикорупційного бюро, які у своїх деклараціях про доходи за минулий рік записали досить «кругленькі» суми. Утім, голова конкурсної комісії Рефат Чубаров у коментарі радіо «Свобода» заявив, що «не орієнтуватиметься на податкову декларацію кандидатів на посаду керівника бюро». Бо, на його думку, це свідчить, що людина «готова звітувати за кожну копійку, яку вказала».
Тим часом з’явилися наміри створити в Україні посаду «антикорупційного прокурора». Про це заявив новопризначений заступник Генерального прокурора України Давид Сакварелідзе.