Цього тижня в урядовому кварталі столиці знову чулося грюкання шахтарських касок. Уже вдруге цього року гірники з усієї України намагаються достукатися до влади з вимогою припинити розвал галузі...

На думку профспілкових лідерів вуглярів, ситуація в ПЕК близька до колапсу. Борги перед енергетиками та шахтарями зростають, водночас міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин збирається закривати десятки шахт і звільнити тільки цього року 10 тисяч шахтарів.
Попередній шахтарський протест 28—29 січня закінчився дорученням прем’єра: створити міжвідомчу комісію з розв’язання проблем вугільної галузі під головуванням В. Демчишина. Однак роботу комісії, як зазначають лідери шахтарських профспілок, представники влади мистецьки «заговорили». «На засідання міжвідомчої комісії від влади приходили люди рівня заступників начальника управління, — каже голова Профспілки працівників вугільної промисловості України (ППВП) Віктор Турманов. Зрештою, меморандум, як фінішний документ, виявився формальним документом, який не містив системних кроків виходу вугільної галузі із кризи.
«Шахтарям досі не виплачено зарплати за грудень, січень і лютий. Сьогодні на акції протесту присутні також і гірничі рятувальники, яким не платять із серпня. Ми не розуміємо, чому наше вугілля купують за ціною 840 гривень за тонну. Тоді як імпортне вугілля з Росії беруть по 3—3,5 тисячі», — дивується голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець.
Шахтарів на мітингу підтримали енергетики, які вимагають від міністерства розв’язати проблему «кругових» неплатежів і накопичених боргів у галузі. Енергоринок не розраховується за поставлену електроенергію з генеруючими компаніями, кажуть вони, а ті, у свою чергу, не можуть розрахуватися з шахтарями за вугілля.
Особливе обурення в лідерів профспілок спричинив той факт, що замість реформ у ПЕК міністр Володимир Демчишин уклав контракт із Росією на імпорт електроенергії. «Ціна імпортного кіловата на 15 копійок вища за українську, — зазначає Михайло Волинець. — Тобто в Україні знищується не тільки вуглепром, а й свої ТЕС».
«У нас працювали всі енергоблоки, вироблялася електроенергія і не було проблем доти, поки не уклали цей злочинний, як я вважаю, контракт, — додає голова Дніпропетровського територіального комітету ППВП Сергій Юнак. — Очевидно, кошти йдуть за купівлю російської електроенергії, за яку розраховуються валютою й за попередньою оплатою».
Розкритикований гірниками контракт із Росією чиновники називають вимушеним. І при цьому вказують на теплу зиму як на порятунок. «Завдяки теплій зимі Україна імпортувала не дуже багато електроенергії, — заявив на прес-конференції заступник міністра енергетики й вугільної промисловості Юрій Зюков.
Однією із ключових вимог шахтарів є внесення до державного бюджету України змін, які враховували б інтереси вугільної галузі. Зокрема, протестувальники вимагають майже 2 мільярди гривень державної підтримки (для порівняння: торік дотації становили понад 14 мільярдів).
У бюджет 2015 року, кажуть вони, на вуглепром закладено лише 1,5 мільярда гривень, але... на реструктуризацію, тобто фактично на консервацію шахт. І ще майже 200 мільярдів гривень на погашення боргів у зарплатах, чого не вистачить навіть, щоб оплатити зарплати по лютий: згідно з офіційними даними, заборгованість перед працівниками вуглевидобувних підприємств на 01.02.2015 р. становить 246,1 мільйона гривень.
На теперішній момент НПГУ й ППВП підготували документ, який передбачає 10 конкретних кроків із виходу ПЕК із кризової ситуації. Такий, на думку профспілок, повинен був мати вигляд меморандум, про який ішлося на початку цієї статті.
У документі, зокрема, вказується, що закривати шахти можна тільки за умови, якщо держава фінансує екологічні й соціальні наслідки. На думку профспілок, теплові електростанції, що працюють на вугіллі «газової групи», повинні бути повністю завантажені, закуповувати імпортну електрику тільки за гострої потреби (якщо є дефіцит) і за ціною, що не вища як за українську тощо. Ці пропозиції профспілкові лідери планують передати в Кабінет Міністрів.
Народні депутати у вівторок зареєстрували подання про відставку міністра. Як стверджує очільник Міжфракційного об’єднання «Захистимо вугільну галузь» народний депутат Олег Мусій (Блок Петра Порошенка), подання про відставку Демчишина внесли «25 народних депутатів з усіх парламентських фракцій». На рішення парламентаріїв, зазначив О. Мусій, вплинули масові заворушення серед шахтарів, спричинені діяльністю голови Міненерго.