США продовжили на рік санкції, накладені на Росію через окупацію Криму та «використання сили в Україні». Відповідне рішення опубліковано на сайті Білого дому. Зокрема, йдеться про санкції, які було накладено торік 6 березня, 16 березня, 20 березня та 19 грудня.

Напередодні цього рішення відбулася відеоконференція між лідерами країн ЄС та США (на знімку), в якій взяли участь президент Сполучених Штатів, лідери Франції, Британії, Німеччини, Італії та голова Європейської Ради. Під час конференції йшлося, зокрема, про конфлікт в Україні. Як повідомляє «Бі-Бі-Сі», Захід знову попередив Росію щодо можливості розширення санкцій, якщо порушення угоди про припинення вогню на сході України триватимуть. «Лідери готові ухвалити рішення про подальші санкції, якщо Мінські угоди й далі будуть порушуватися», — йдеться у заяві ЄС, оприлюдненій після розмови. А в Білому домі зазначили, що рішення про можливе постачання Києву оборонного озброєння ще розглядається.
У заяві офісу французького президента Франсуа Олланда йдеться, що сторони підтвердили свою підтримку Мінських угод. «Вони домовилися, що в разі суттєвого порушення започаткованого в Мінську процесу знадобиться потужна реакція з боку міжнародної спільноти», — йдеться у заяві, яку цитує Reuters.

Фото надане прес-службою Білого дому.

КОМЕНТАР

Директор Інституту США й Канади російський учений Сергій Рогов попереджає Путіна, що той повторює помилки Брежнєва, й нинішня Росія може розвалитися, як і СРСР.
— 70 відсотків американців, це дані інституту Геллапа, мають негативну думку про Росію. А в Росії (дослідження «Левада-Центр») — 80 відсотків росіян вважають, що ворог Росії номер один — США. Економічні санкції сьогодні — головна стратегія стримування Росії. Крім того, припинилися будь-які політичні контакти й переговори між Вашингтоном та Москвою. Повністю зупинено роззброєння і обговорення цих доленосних для збереження миру на Землі проблем. На початку лютого адміністрація Барака Обами ухвалила нову національну стратегію безпеки, у якій 13 разів сказано про «російську агресію» в Україні. Тричі підкреслюється, що «США стримуватимуть Росію». Якщо в 2017 році президентом США буде обрано Хілларі Клінтон, «доктрина стримування» скасована не буде. Вона, швидше за все, ставатиме жорсткішою.

Віктор ТИМОШЕНКО.

Москва.