ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Подання стосовно В. Кицюка підтримали 289 народних депутатів, О. Царевич — 286 та С. Вовка — 296 парламентаріїв

Ранкове засідання 4 березня

А розпочалося пленарне засідання з хвилини мовчання за шахтарями, які загинули внаслідок вибуху в шахті імені Засядька. Це одна з найбільших шахт Донбасу, яка експлуатується з 1958 року.
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман прокоментував бійку, яка сталася в сесійній залі напередодні, назвавши її «ганебним явищем». Як відомо, через це головуючий навіть не зміг відкрити вечірнє засідання. 
За словами глави парламенту, депутати можуть мати різні думки та політичні погляди, але з’ясовувати стосунки фізично — неприпустимо. Він повідомив, що мав розмову з керівниками фракцій, в результаті якої було досягнуто домовленості, що «більше ніхто й ніколи не дозволятиме собі простягувати руки щодо колег». Керівник парламенту пообіцяв внести на розгляд сесійної зали зміни до Регламенту, за якими парламентаріїв за бійки позбавлятимуть права брати участь у засіданнях протягом 15 пленарних днів. А також передбачатимуть, що виключений зі складу фракції депутат не матиме права набувати членства в іншій фракції чи групі. «Маємо раз і назавжди поставити цю «міграцію» поза законом», — наголосив В. Гройсман.
Головуючий надав слово Олегові Ляшку та Ігореві Єремеєву. Нагадаємо, народний депутат Сергій Мельничук, якого виключили зі складу фракції Радикальної партії, перейшов до групи «Воля народу». Лідер Радикальної партії хоча й засудив застосування сили у парламенті, все ж наголосив, що більш ганебним є «повернення в стіни парламенту політичної корупції та такого явища, як «тушки».
У свою чергу І. Єремеєв зауважив: «Всі розуміють, що відбувається. Дешевий популізм, епатаж захлеснули країну і Верховну Раду. І щойно хтось хоче сказати слово проти, починається політичне гоніння». Він назвав ситуацію з С. Мельничуком саме політичним гонінням.
Водночас Павло Пинзеник озвучив рішення Регламентного комітету. Відповідно до нього, ініціатором бійки визнано С. Мельничука, а відтак комітет рекомендував позбавити його права участі у п’яти пленарних засіданнях. Відповідне рішення депутати мали проголосувати без обговорення, а до виборців донести його через публікацію в «Голосі України». Двічі головуючий ставив це питання на голосування, проте для ухвалення позитивного рішення забракло голосів. Депутати довго з’ясовували стосунки, а підсумував Олег Березюк («Самопоміч»). «Гидко, соромно і сумно», — констатував він. Оскільки сесійна зала не могла дійти згоди, голова фракції запропонував відкласти це голосування і повернутися до нього після засідання ради коаліції. А ліпше зосередитися на порядку денному. Володимир Гройсман скликав нараду на 12-ту годину.
Тим часом сесія розглянула та підтримала питання надання згоди на затримання та арешт (взяття під варту) окремих суддів. Подання стосувалося трьох суддів Печерського районного суду: Оксани Царевич, Віктора Кицюка та Сергія Вовка. Ці представники Феміди, повідомив Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, підозрюються у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу — «Ухвалення суддею завідомо неправосудного рішення з мотивів особистої зацікавленості». За словами Голови ВСУ, надання згоди на затримання не є покаранням. Мета — доправлення судді, щодо якого є обґрунтована підозра у вчиненні злочину, до правоохоронних органів з метою забезпечення їх участі у слідчих діях. Оскільки представники Феміди ухиляються від участі у них. «Як підозрювані, вони несуть обов’язок з’являтися на виклики слідчого для допиту, проведення інших можливих слідчих дій. Йдеться не про арешт, а надання згоди на арешт цих суддів. Адже своєю попередньою поведінкою, яка полягала в ухилянні від виконання обов’язків підозрюваних, судді дали Генпрокурору підстави порушувати це подання», — зауважив Я. Романюк.
Водночас заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд вважає, що подібні справи більше не мають бути предметом розгляду в парламенті. «Маємо здійснити судову реформу так, щоб притягнення суддів до відповідальності було деполітизоване. Маємо зробити так, щоб законодавчий орган та Президент не мали стосунку ані до притягнення судді до відповідальності, ані до його кар’єрного зростання».
Озвучити свою позицію змогли й двоє з трьох суддів, які були присутні в сесійній залі. Так, за словами В. Кицюка, він не переховується від слідства. Саме ж звинувачення суддя вважає безпідставним.
О. Царевич зазначила, рішення, яке інкримінується їй як завідомо неправосудне, ніким не оскаржене, у т. ч. й особою, відносно якої його постановлено. 
За основу сесія ухвалила проекти законів «Про внесення змін до Закону «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» щодо валютного регулювання та валютного контролю» («за» — 238) та «Про внесення змін до Закону «Про організацію оборонного планування» (нова редакція) («за» — 246). Відповідно до першого проекту, скорочуються граничні строки зарахування виручки резидентів у іноземній валюті на їхні валютні рахунки в уповноважених банках та відстрочуються поставки у разі здійсненні імпортних операцій з 180 до 90 днів. Крім того, функції щодо надання дозволу на перевищення строку зарахування виручки в іноземній валюті передаються Національному банку.
Другий проект уточнює завдання оборонного планування, повноваження об’єктів та суб’єктів оборонного планування. Водночас доповнюється перелік і зміст відповідних документів, які розробляються на довго-, середньо- та короткострокову перспективи.
У першому читанні депутати підтримали й проект закону про внесення змін до деяких законів щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств. Проектом, зокрема, створюється механізм трансформації особистих селянських господарств у сімейні фермерські господарства з набуттям статусу юридичної чи фізичної особи-підприємця — виробника сільськогосподарської продукції. А також забезпечення таким господарством повноцінної участі в аграрному ринку.
За основу сесія підтримала також проект Сергія Міщенка про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про встановлення та/або використання спеціальних сигнальних пристроїв). Водночас проект Антона Геращенка про внесення змін до статті 187 Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за вчинення розбійних нападів) депутати відправили на повторне перше читання.
О 12-й годині, під час перерви, яка замість 30 хвилин тривала майже годину, відбулося засідання ради коаліції. Повернувшись до сесійної зали, Володимир Гройсман надав слово Олегу Ляшку. Лідер фракції Радикальної партії наголосив, що перед країною стоять виклики, яких ми ніколи не переживали: «Чи здолаємо ми їх, залежить від нас, народних депутатів, від коаліції, від спільних і узгоджених дій із Президентом та урядом. Для нас найголовніше — єдність коаліції, повага до Президента, до українських громадян. Ми демонструємо свою повагу, і я кажу, що особисті образи, амбіції та рейтинги мають відійти у сторону, коли йдеться про долю країни. Ці виклики ми здолаємо, лише якщо будемо разом, не ображаючись та не ображаючи один одного. Лише тоді український народ оцінить нашу звитяжну працю».
Верховна Рада підтримала рішення профільного комітету про позбавлення народного депутата С. Мельничука права брати участь у п’яти пленарних засіданнях. «За» проголосувало 230 обранців. Щоправда, результату вдалося досягти лише з другої спроби.
У свою чергу глава парламенту пообіцяв довести до логічного завершення підготовку Кодексу поведінки депутата. «Тоді кожен обранець візьме на себе публічне зобов’язання етичного поводження в залі парламенту», — зауважив він.
Із днем народження цього дня вітали Ганну Гопко (фракція «Самопоміч») та Сергія Мартиняка (група «Воля народу»).

Андрій Іванчук, Вікторія Сюмар, Леонід Ємець.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.