Фонди бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля» поповнилися двома примірниками книги «Від Канн до Тернополя» італійського художника Мікельанджело Пергема Джельмі. 

Вміщені там замальовки він зробив у воєнному Тернополі, де перебував у концтаборі «Шталаг-328». Малював вугіллям, пером. Коли його роботи побачив комендант концтабору, то дозволив полоненому у супроводі конвойного виходити у місто, малювати і навіть подарував фарби. У книзі — краєвиди воєнного міста, портрети, картинки життя у таборі. Малюнки супроводжуються щоденниковими записами ще одного в’язня тернопільського концтабору — майбутнього історика Франческо П’єрро Баччіні, що допомагає цілісно сприймати ті події. Річ у тім, що до 1943 року Італія була союзницею Гітлера у Другій світовій війні, а потім перейшла на бік антигітлерівської коаліції, після чого ставлення до італійців різко змінилося, що вони особливо відчували у концтаборі. Там також були полонені з Албанії, Греції, Хорватії...

Картини художника Мікельанджело Джельмі зберігаються у музеї сучасного мистецтва в місті Тренто та у приватних колекціях. Тернопільський історик Сергій Ткачов налагодив зв’язки з сином художника — Маріо, завдяки чому Тернопіль відкрив ще одну сторінку своєї історії. У найближчих планах — організувати виставку робіт італійського художника в обласному центрі.

Тернопільська область.