Ранкове засідання 6 червня

 У рамках години запитань до уряду, яка традиційно відбувається у парламенті щоп’ятниці, у Верховній Раді виступив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зі звітом про перші 100 днів діяльності Кабінету Міністрів.

Ці 100 днів діяльності уряду, за словами прем’єра, можна охарактеризувати одним висловом: «Ми вистояли». «Ми вистояли як українська держава, як український народ», — наголосив він. Нинішню ситуацію прем’єр назвав однією з найдраматичніших викликів за всю історію нашої країни. «Вперше за історію незалежності ми стикнулися з неприкритою російською воєнною агресією. Ніколи на території України не було війни. Росія її розв’язала, анексувала українську територію — АРК. Не зупинившись на цьому, намагається піти далі. 

Все, що відбувається у Донецьку та Луганську, є військовою інтервенцією. Ми разом зібрали всі сили, нашу волю у кулак і продемонстрували, що Україна — це не територія, а держава! А українці — це не населення, а Народ з великої літери», — наголосив Арсеній Яценюк.

Прем’єр упевнений: якщо українці збережуть свою єдність, то їм вдасться перемогти у цій війні. «Україна позбавиться терористів, і ми звільнимо Донецьк і Луганськ від тих, хто посягає на їхнє майбутнє. Тероризм і бандитизм, який фінансується Росією, буде знищений», — сказав він.

Нагадавши про умови, в яких опинилася країна після втечі Януковича, А. Яценюк зауважив, що в Україні, попри спроби їх зірвати, відбулися вільні та демократичні вибори. І далі Президент, парламент та Кабінет Міністрів діятимуть як єдине ціле, адже мільйони українців очікують реальних змін.

Він зауважив також, що попри жахливий стан економіки уряду вдалося уникнути дефолту. Всі соціальні виплати, заробітні плати, пенсії виплачуються вчасно. А отримана фінансова допомога від наших західних партнерів дасть можливість не лише й надалі платити людям, а й не впасти країні у прірву.

«У рамках нашої програми з економічної стабілізації країни ми змушені йти на непопулярні кроки, — зауважив Прем’єр-міністр. — Для того, щоб вилікувати цю хворобу економічної розрухи, економічного банкрутства, ми повинні пройти через складні, але правильні заходи з економічної стабілізації. Ці таблетки дуже кислі, гіркі. Але їх треба використати для того, щоб потім наш український економічний організм став сильним, живим і здоровим».

А. Яценюк повідомив, що цього року очікується падіння економіки на 5%. Але все залежатиме від того, як відбуватимуться події на Сході країни. Крім того, за останні п’ять місяців на 20% впав і обсяг імпорту. Але водночас доходи по митниці в доларовому еквіваленті зросли на 13%. Цьому, зокрема, сприяло закриття тіньових схем попередньої влади. Стосовно енергетичної незалежності країни, прем’єр нагадав, що уряд прийняв пусті газові сховища.

Водночас він закликав до реальних кроків у боротьбі з корупцією. «У верхніх ешелонах вдалось досягнути того, що ми зруйнували піраміду корупції, де збирали з самого низу і несли на самий верх», — наголосив він. Водночас зауваживши, що на найнижчому рівні корупція не знищена. Тож завданням номер один прем’єр назвав створення національного антикорупційного бюро, внесення змін до закону про міліцію, ухвалення нової редакції закону про прокуратуру. А також політична відповідальність усіх сил, які запропонували своїх кандидатів як в уряд, центральні органи влади, так і на місця... «Народ повинен побачити, що за скоєння злочину є відповідальність. Пустими словами нікого не переконаєш», — наголосив А. Яценюк.

Водночас глава уряду наголосив на незворотності європейського курсу нашої держави. «Наш курс на Європу є незворотнім. Це курс політичний, економічний, юридичний і демократичний, — наголосив він. — Бо Україна за своїми цінностями є європейською державою і в перспективі має стати членом Європейського Союзу».

Прем’єр нагадав, що вже підписана політична частина Угоди про асоціацію, а ЄС в односторонньому порядку відкрив ринки для України. Загалом по більш як 120 товарним позиціям, насамперед по агропромисловій і промисловій продукції. «Таке відкриття ринків дає українському бізнесу додаткових доходів в обсязі 500 мільйонів євро до 1 листопада поточного року», — додав він. Що стосується економічної частини, то вона, за словами А. Яценюка, має бути підписана якомога швидше.

Відповідаючи на запитання щодо коштів для фінансування Збройних Сил, глава уряду зауважив, що загалом було додатково виділено 6,7 млрд. грн. на потреби української оборони. Окрім цього, безпосередньо профінансовано 10,5 млрд. грн. на потреби національної безпеки та оборони. «Знаємо і усвідомлюємо всі проблеми, які є в забезпеченні української армії. Але якщо 20 років у ЗС продавали все, що можна було продати, якщо корупція роз’їла і знищила всю систему національної безпеки і оборони, якщо в БТР і танках не те що пального, акумуляторів не було, то за цих три місяці ми сформували українське військо, Національну гвардію і сили безпеки України», — наголосив А. Яценюк.

Що стосується подальших кроків, зауважив прем’єр, то далі буде складно. І на кожен такий виклик нам потрібно буде спільно шукати відповідь.

А відповідаючи на запитання регіонала Михайла Чечетова щодо стабілізації валютного курсу, глава уряду зауважив: «Знайдіть свого колишнього лідера Януковича, хай поверне п’ятнадцять мільярдів, які вкрали із золотовалютних резервів, поверне — і буде курс одразу вісім гривень».

Потому сесія 253 голосами усунула неузгодженості та неточності у тексті прийнятого Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації (реєстр. №4785). За словами Голови Верховної Ради, п.11 цього закону, який передбачає спрощену систему закупівель, з одного боку, дублює вже прийняті парламентом закони, а з другого — ставить питання щодо прозорості закупівель взагалі. Надто розширене його трактування. Саме тому уряд пропонував ветувати цей закон. Однак обранці внесли до нього уточнення, вилучивши цей пункт. Водночас депутати відхилили чотири проекти законів щодо єдності судової практики.

Із днем народження цього дня вітали Павла Рябікіна.

А зранку під стінами парламенту відбулася акція: «Звітуєте Раді — звітуйте громаді!». Активісти закликали міністрів звітувати не лише у парламенті, а й перед громадою, зокрема, про перші 100 днів роботи уряду. Громадяни вимагали, аби очільники всіх міністерств прийшли 8 червня на Майдан, на всеукраїнське віче, та відповіли на запитання українців.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Дослівно

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «Запас газу був майже 5 млрд. куб. метрів — це буферний газ, який неможливо викачати», — зауважив він. І додав: за останні два місяці в сховищах вже накопичено понад 12 млрд. куб. метрів газу і до кінця місяця ця цифра становитиме понад 13 млрд. куб. метрів газу. Звичайно, цього не вистачає, щоб пережити зиму, але цього вистачить для того, щоб обігріти український народ взимку і нині ми робимо все, щоб диверсифікувати джерела енергопостачання».