Про це заявляють митники. До зустрічі таких нелегальних вантажів вони готові. Знайти контрабанду не просто. Це треба вміти.

Митник Ронда робить це граючись (на знімку). За словами її хазяїна, інспектора відділу боротьби з незаконним переміщенням наркотиків і зброї Олександра Завадського, саме в цьому полягає тренування. Собаці дають понюхати замінник наркотичного запаху, кидають м’ячик з таким наповненням, і він шукає. Раніше чотириногих «присаджували» на наркотик, і вони по суті ставали наркоманами — шукали собі «дозу». Більше двох років такі тварини не жили... Тепер підхід інший.

На службі лабрадор Ронда вже чотири роки. Вона на повному утриманні митниці. Від ЄС за програмою БУМАД (програма із запобігання зловживанню і боротьби з незаконним оборотом наркотиків у Білорусі, Україні та Молдові) Ронда за хорошу службу отримала спеціальний автомобіль. Особистим водієм у неї — хазяїн Олександр. У своїй вихованці він упевнений: Ронда вузькопрофільный спеціаліст і не підведе. Каже, що собаки вчаться пошуку певного виду контрабанди. Тому не вірить у здібності шукача, нібито намуштруваного «на все».

Начальник відділу боротьби з незаконним переміщенням наркотиків і зброї південної регіональної митниці Ігор Бєляєв високо цінує кінологічний підрозділ — Ронду та її друга спанієля Яшу. Співрозмовник стверджує: крім нюху митнику потрібен аналітичний склад розуму — щоб вирахувати порушників.

— У травні в Одеському порту ми затримали судно з Південної Америки. Воно везло банани разом з великою партією кокаїну. Наркосиндикати шукають нові шляхи, і в Україну наркотики пливуть морем, — розповідає «Голосу України» Ігор Бєляєв. — Вичислити цей вантаж допомогла нова схема роботи, яку нам запропонував Євросоюз через програму БУМАД. Нині в порту діють дві групи, котрі займаються аналізом ризиків вантажів. Вони заздалегідь прораховують і обчислюють можливу контрабанду наркотиків.

На озброєнні митниці є спеціальне рентгенівське обладнання, яким просвічують контейнери з вантажем, не відкриваючи їх. Це скорочує час огляду. З початку року за підсумками роботи митниці в Одеському порту порушено більш як 20 кримінальних справ щодо наркотиків.

У переддень професійного свята Ігор Бєляєв мріє про якнайшвидше впровадження в порту ще однієї програми на зразок діючої в країнах ЄС — Марінфо. Це обмін інформацією про ризики вантажів і підозрілих суден між країнами Чорноморського басейну. Разом ефективніше протистояти контрабандистам і наркоділкам.

Київ—Одеса—Київ.

Фото Ігоря КОНОПАЦЬКОГО.