Є в нашому місті об’єкт, без перебільшення, загального благовоління. Це — міський пологовий будинок, двічі удостоєний почесної нагороди Всесвітньої організації охорони здоров’я як «Лікарня, доброзичлива до дитини».

До речі, це підтверджують і цифри: вже десять років наше місто приростає саме від збільшення народжуваності (це в той час, коли країна потерпає від демографічної кризи). Торік побачили світ 1352 немовлят. Для 120-тисячної Євпаторії це чимало. Дедалі більше жінок не відмовляються від материнства навіть попри житейські труднощі: як стверджує статистика, в 2006 році у сім разів менше вагітних зважилися на аборт, ніж це було десять років тому.

Чому це відбувається? А тому, що в такому пологовому будинку хочеться народжувати. І сучасне медичне обладнання, і новітні методи діагностики та лікування не тільки матерів, а навіть ще ненароджених дітей, і, головне, чуйність та кваліфікація персоналу тут не на плакатах, а в щоденній роботі. Я взагалі гадаю, що народжені в такій атмосфері діти не можуть вирости поганими людьми.

А скільки жінок врятовано на операційному столі, скільки зроблено складних хірургічних втручань. Звичайно, в організації такої філігранної роботи пологового будинку найперша заслуга його головного лікаря — Костянтина Брагинського. Саме він уособлює професію, за визначенням доброзичливу до всіх. Та особливо хочеться розповісти про завідувача гінекологічного відділення Олексія Калініченка, лікаря в тому розумінні, в якому це, мабуть, задумано Господом. Колись, переконана, його іменем назвуть вулицю в нашому місті. І так вважаю не лише я, а й усі, кому Олексій Володимирович допоміг не лише хірургічною вправністю, а й добрим, теплим і, повірте, абсолютно безкорисливим, що взагалі важко уявити собі в наш час, ставленням. Не знаю, чи такого служіння хворим він вимагає і від своїх підлеглих, чи ця чеснота в позитивному сенсі «заразна», але всі у відділенні — від санітарок до колег-лікарів — люблять своїх пацієнток, терпляче зносять примхи найнетерплячіших, втішають переляканих, підбадьорюють боязких.

Я безмежно вдячна долі за зустріч, хай і на операційному столі, з таким чудовим фахівцем і такою шляхетною людиною. Вдячна всім співробітникам відділення за збереження найкращої професійної риси — вірності клятві Гіппократа. Це також подвиг, для якого вони знайшли місце в своєму житті.

Ольга КАМІНСЬКА, давня і щира передплатниця «Голосу України».

Євпаторія.

Їжа не допомагає ні інтелекту, ні настрою

Їжа, котру щодня вживає людина, не здатна поліпшити настрій або вплинути на її розумові здібності. Зміна дієти також не спричиняє позитивних змін у житті людини.

Такого висновку дійшли фахівці британської асоціації дієтологів. Так, уживання певних продуктів під час психологічного стресу — просто індивідуальна звичка. Дослідження довело, що їжа не підвищує інтелекту людини.

Автори дослідження стверджують: поширену думку про те, що зміна дієти може поліпшити поведінкові норми людини і навіть розвинути її розумові здібності, помилкова. Мовляв, на даний момент не існує ніяких «чарівних харчових пігулок», що допоможуть людині стати розумнішою або врятують її від поганого настрою.