Такий рецепт своїм підлеглим виписав головний лікар країни, спілкуючись з кореспондентом «Голосу України»

Міністр охорони здоров’я України Юрій Гайдаєв оптимістично дивиться на довірену йому медицину. Задоволений тим, що зарплати його підопічних поступово зростають: останнім часом у середньому на 200 гривень. І це не межа. Мовляв, хірург-практик високої кваліфікації одержує близько 2500 гривень. Гайдаєв вважає, що гідні зарплати і запровадження страхової медицини дадуть змогу побороти корупцію в галузі.

— Що хорошого в нашій медицині сьогодні?

— Добре, що бюджет цього року на 4 млрд. гривень більший, ніж минулорічний. Добре, що працюють і, головне, фінансуються держпрограми з онкології, серцево-судинних захворювань, туберкульозу тощо. Поліпшиться до 40 гривень на день медикаментозне забезпечення ветеранів війни у стаціонарах. А харчування — до 35 гривень. Позитив у тім, що ми наблизилися впритул до обов’язкового медичного страхування.

— Якщо все так добре, то чому чиновники вищого рангу воліють поправляти своє здоров’я в закордонних клініках?

— Справа у звичці. Ми звикли, що за кордоном краще. Руки в наших лікарів золоті, голови — світлі. За професіоналізмом українські медики не поступаються закордонним колегам. Але там кращі умови утримання пацієнта й організація лікувального процесу.

За словами Юрія Гайдаєва, сам він за кордоном не лікувався. Та й за все життя лише тричі звертався до лікарів. Але до стоматолога ходить регулярно.

— Чим відрізняється наша медицина від закордонної в позитивному плані?

— Ви не повірите, але це ставлення лікаря до своєї роботи і до пацієнта. Наш лікар може залишитися чергувати біля хворого на кілька діб безплатно. Не думаю, що в багатьох країнах таке можливо...

Водночас міністр визнає і зворотний бік медалі відносин лікаря і пацієнта. Каже: потрібно змінювати менталітет багатьох людей у білих халатах. Щоб вони не вимагали грошей за операції і консультації. Щоб у пологових будинках не треба було нічого платити...

Добре б! Але, на жаль, сьогодні безплатна медицина — це міф 49-ї та 95-ї статей Конституції. На думку міністра, їх варто привести у відповідність з реальністю. А це робота законодавців і юристів.

— Звичайно, стаття 49 Конституції дуже сильно зв’язує нам руки, — зізнається головлікар країни. — Медицина не може бути безплатною. Це дороге задоволення. Зміни потрібно вносити. Але я впевнений, що водночас необхідний гарантований мінімум безкоштовних послуг. Насамперед для незахищених верств населення. Треба розвивати альтернативну медицину. Це можуть бути муніципальні клініки, страхова медицина і, зрозуміло, приватна медична практика.

Юрій Гайдаєв обіцяє, що вже цього року приймуть цей пакет безплатних медичних послуг. Це так звані протоколи лікування хворих, які забезпечені за рахунок бюджету. Передусім ідеться про першу медичну допомогу.

Міністр охорони здоров’я гарантує: інсулінового бунту в країні не буде. Хоча зізнається: інсуліну вистачить приблизно до листопада. Причина в тім, що його закупівля була децентралізована — нею опікувалися на місцевому рівні. А постачальникам не вигідно продавати маленькі партії ліків. Мінохоронздоров’я збирається здійснити контрольну закупівлю інсулінів, щоб уникнути його дефіциту. У майбутньому, за словами Гайдаєва, такого не допустять — повернуться до планових закупівель з центру.

А як лікар-уролог Юрій Гайдаєв як профілактику захворювань нирок радить читачам «Голосу України» не переохолоджуватися, не зловживати гострою їжею, а в серпні їсти більше кавунів.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.