Меморіальну дошку у пам’ять про публіциста, правозахисника, борця за незалежність України у роки тоталітарного режиму Олександра Гетьмана урочисто відкрито на будівлі Калинівської районної газети «Прапор Перемоги» на Вінниччині.
— Хоч сорок років пропрацювала у редакції, дотепер згадую тексти принаймні двох журналістів, які писали по-видатному, — це Олександр Гетьман та Анатолій Речмедін, — такими словами відгукнулася про колегу колишній коректор редакції Раїса Закочевська.
Після двох років роботи в «районці» (1963—1964) талановитому журналісту запропонували місце в обласній молодіжній газеті у Вінниці. Саме в цьому колективі у Олександра не тільки сповна виявилися репортерські здібності, а й розкрився його талант публіциста. На жаль, творчий політ молодого журналіста обірвала тодішня система.
— Саша Гетьман відкрито виступав на захист рідної мови, — каже голова обласного осередку Національної спілки журналістів Василь Паламарчук. — Захоплювався творами шістдесятників. Розповсюджував їх у формі самвидаву. Тодішні кадебісти після його затримання знайшли у Гетьмана заборонену на той час працю Івана Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація?» Зрозуміло, що після цього Олександра одразу звільнили з редакції. Мало того, його не брали в жодну іншу газету. Система занесла його прізвище у чорний список, і він постійно залишався під ковпаком КДБ, де б не перебивався випадковими заробітками.
До журналістики Олександр Гетьман повернувся тільки в часи горбачовської відлиги. Працював у Києві в редакції одного з часописів. Він автор сценаріїв до низки документальних фільмів. Найбільш відомий з них має назву «Замовчуваний генерал». Стрічка розповідає про відомого генерала Григоренка. Життя Олександра Гетьмана обірвалося у 1995 році після хвороби. Було йому тоді тільки 58. Поховали у рідному селі Малий Чернятин Калинівського району.
Обласна організація НСЖУ встановила премію для молодих журналістів імені Олександра Гетьмана. Торік її лауреатом став редактор калинівської районної газети Василь Бабій. Саме він запропонував колективу видання так вшанувати пам’ять про талановитого земляка, борця за незалежність держави у часи тоталітаризму Олександра Гетьмана. Меморіальну дошку виготовили за кошти редакції.
Вінницька область.