Ранкове засідання 5 червня

 Парламентська хроніка
Верховна Рада розширила повноваження і коло учасників антитерористичної операції. Про це йдеться в ухваленому в цілому законопроекті про внесення змін до законів України щодо боротьби з тероризмом.
Відповідно до законопроекту, Міністерство оборони України, органи військового управління, з’єднання, військові частини Збройних Сил України забезпечують захист від терористичних посягань об’єктів та майна Збройних Сил України, зброї масового ураження, ракетної і стрілецької зброї, боєприпасів, вибухових та отруйних речовин, що перебувають у військових частинах або зберігаються у визначених місцях; організовують підготовку та застосування сил і засобів Сухопутних військ, Повітряних Сил, Військово-Морських Сил Збройних Сил України в разі вчинення терористичного акту в повітряному просторі, у територіальних водах України. Крім того, беруть участь у проведенні антитерористичних операцій на військових об’єктах та в разі виникнення терористичних загроз безпеці держави із-за меж України; в разі залучення до проведення антитерористичної операції, забезпечують із застосуванням наявних сил та засобів виконання завдань щодо припинення діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань (груп), терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій; беруть участь у затриманні осіб, у разі, коли їхні дії реально загрожують життю та здоров’ю заручників, учасників антитерористичної операції або інших осіб — знешкоджують їх.
Спецпідрозділи та підрозділи особливого призначення, які беруть участь в АТО, можуть проникати на захоплений терористами об’єкт, затримувати терористів, а у випадках, коли їхні дії реально загрожують життю та здоров’ю заручників, учасників операції або інших осіб — знешкоджувати їх.
Розширено й повноваження прикордонної служби та Управління державної охорони. Зокрема, прикордонники зможуть діяти не тільки на території пунктів пропуску через державний кордон під час проведення антитерористичної операції. Цим законом до міжвідомчої координаційної комісії Антитерористичного центру включено Службу зовнішньої розвідки та Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України.
Загалом закон дозволяє керівнику Антитерористичного центру залучати до участі в широкомасштабних антитерористичних операціях сил та засобів Служби безпеки, МВС, Нацгвардії, Збройних Сил, прикордонників, Держслужби спецзв’язку та Управління державної охорони.
«Це обґрунтовується необхідністю надання керівникові АТЦ більшого обсягу повноважень на залучення та використання зазначених сил і засобів, що дозволятиме здійснювати забезпечення повномасштабного проведення антитерористичної операції», — вважають автори законопроекту.
Водночас закон передбачає, що в районі проведення антитерористичної операції можуть вводитися додаткові обмеження прав і свобод громадян, а також на вимогу керівників АТО, підприємства, установи та організації, що знаходяться в районі проведення антитерористичної операції, повинні частково або повністю припиняти свою роботу.
В законопроекті також уточнено термін «антитерористична операція».
Зазначимо, що ухваленню законопроекту про боротьбу з тероризмом передувала дискусія між представниками коаліції, оскільки фракція «УДАР» відмовлялася голосувати до того часу, поки не буде утворено ТСК з перевірки використання коштів, спрямованих на підтримку Збройних Сил. «УДАР» робить все для того, щоб відправити у небуття цей парламент та наполягає на утворенні ТСК», — заявила народний депутат Ірина Геращенко.
У відповідь свободівець Юрій Сиротюк закликав розрізняти внутрішньополітичну боротьбу та боротьбу із зовнішнім агресором. «Ми також підтримуємо розпуск нинішнього парламенту, але не голосувати в нинішніх умовах за законопроект про боротьбу з тероризмом — це підтримувати агресора», — заявив він. Схожу позицію висловили й керівник фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв та позафракційний Олег Ляшко.
Після обміну думками Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив, що негайно поставить на голосування проект постанови про утворення ТСК, хоча затримка з цим питанням виникла винятково через те, що не було визначеності з головою комісії.
Проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки використання коштів, перерахованих громадянами України на підтримку Збройних Сил України та видатків Державного бюджету, спрямованих на потреби Збройних Сил, підтримали 313 народних депутатів.
В цілому ухвалено й проект закону про внесення змін до статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» (щодо предметів закупівлі, на яких не поширюється дія закону).
Парламентарії ухвалили в цілому й законопроекти про метрологію і метрологічну діяльність та про стандартизацію.
Наступний, ухвалений в цілому законопроект — про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» — передбачає, що період проходження громадянами військової служби в особливий період зараховуватиметься до їхнього страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також державної служби у подвійному розмірі. Крім того, у цей період членам сімей військовослужбовців здійснюватиметься виплата грошового утримання в розмірі, що його мав військовослужбовець на момент мобілізації.
Наступним рішенням Верховна Рада скасувала мито на експорт енергопродуктів до країн—членів Енергетичного Співтовариства.
Парламентарії ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо приведення у відповідність із Європейською конвенцією про транскордонне телебачення). «За» проголосували 229 народних депутатів.
В цілому ухвалено й законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України про освіту (щодо організації інклюзивного навчання) та про внесення змін до Закону України «Про Державний земельний кадастр» (щодо скасування плати за внесення відомостей до Державного земельного кадастру та змін до них).
Народні депутати схвалили проекти постанов про Рекомендації парламентських слухань на тему «Тарас Шевченко як постать світового значення (до 200-річчя з дня народження)» та «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення».
У першому читанні ухвалено низку інших законопроектів: про внесення змін до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (щодо недопущення порушень прав власників квартир та нежилих приміщень); про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України (щодо забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду); про внесення змін до статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо обліку та технічної інвентаризації.
На початку засідання Верховна Рада ухвалила рішення про припинення депутатських повноважень Віталія Кличка. Відповідну заяву лідер «УДАРу» подав у зв’язку з обранням його на посаду Київського міського голови. «За» проголосувало 255 народних депутатів.
Із днем народження колеги вітали народних депутатів Олександра Риженкова, Петра Цибенка та Віктора Чумака.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Норма закону
Антитерористична операція — це комплекс скоординованих спеціальних заходів, спрямованих на попередження, запобігання та припинення терористичної діяльності, звільнення заручників, забезпечення безпеки населення, знешкодження терористів, мінімізацію наслідків терористичної діяльності.
На передньому плані — Олег Зарубінський. 
У центрі — Іван Стойко.