Зростання захворюваності на діабет пов’язане з пестицидами

Такого висновку дійшли південнокорейські науковці. Їхні дослідження підтверджують гіпотезу про те, що різке зростання захворюваності на діабет у світі може бути пов’язано із забрудненням навколишнього середовища пестицидами та іншими шкідливими хімікатами.

Головним чинником ризику діабету другого типу учені вважають ожиріння, однак нові дані свідчать про те, що не менш важливою причиною діабету можуть бути так звані стійкі органічні забруднювачі (СОЗ) — речовини промислового походження, що їх широко використовували під час виробництва пестицидів, технічних емульсій, барвників тощо.

Нині виробництво більшості СОЗ заборонено, однак вони, як і раніше, у великих кількостях містяться в довкіллі і потрапляють у харчові «ланцюги», кінцевою ланкою яких часто є людина.

Поки що корейські вчені не встановили, у який спосіб СОЗ можуть призводити до діабету, але причинно-наслідковий зв’язок справді існує. На це вказує підвищена захворюваність на діабет другого типу серед американських льотчиків, які розпилювали пестициди над джунглями під час війни у В’єтнамі, а також серед людей, котрі мешкають у районах з підвищеними рівнями забруднення СОЗ.

Народжуйте легко!

Несподівані пологи... на унітазі трапилися в 19-річної сімферопольчанки у її квартирі. Як запевняла налякана юна мама вчасно прибулих на виклик медиків, народження немовляти стало для неї цілковитою несподіванкою, а недосвідченість призвела до повної розгубленості. Лікарі подбали про малюка і породіллю.

Такі випадки розглядали учасники семінарів-тренінгів, які пройшли у Сімферопольському центрі матері й дитини та пологових будинках півострова у рамках другого етапу впровадження американсько-українського проекту «Здоров’я матері й дитини». Стартувавши п’ять років тому в Сімферополі та Саках як пілотний, цей проект, фінансований агентством США з міжнародного розвитку сім’ї, поширився тепер на майже всі пологові будинки півострова.

Суть нової технології в тому, що вагітність розглядається вже не як медична проблема, а як природний і нормальний фізіологічний процес. До основних методик належить вільний вибір пози під час народження, наближеність обстановки в пологовій залі до домашньої, постійне спільне перебування матері й дитини та сімейні пологи. Найсучасніші методики дозволяють з більшою гарантією доношувати і народжувати здорових малюків. Матері оточені турботою під час вагітності, пологів і в період новонародження й плекання дитини.

Віктор ХОМЕНКО.

Крим.

Таблетки для розуму

До Великобританії почали надходити так звані таблетки для розуму, що їх у США вже активно вживають ті, хто хоче терміново порозумнішати. Група британських експертів має намір переконатися, наскільки вони ефективні та безпечні.

У Сполучених Штатах таблетки для розуму вже активно застосовують абітурієнти, студенти і взагалі всі, кому потрібно терміново стати розумнішим. Ця психоделічна епоха розпочалася в 1960-х роках, коли люди на Заході шукали нових шляхів загострення своїх відчуттів і підвищення розумових здібностей. Ідеологом її став американський психотерапевт Тімоті Лірі.

Відтоді було розроблено стимулюючі препарати, котрі не спричиняють побічних ефектів — таких, як ейфорія, депресія або сонливість. Наприклад, розроблений науковцями з університету Каліфорнії препарат допомагає пацієнтам не втомлюватися під час довгої розумової роботи.