Багато хто думає, що головний біль — це атрибут солідного віку. Однак останнім часом від нього дедалі частіше страждають діти, особливо в підлітковому віці. Мігрень може мати різні причини. Одна з них — порушення родової діяльності, родова травма, нестача кисню в плоду. При цьому могло статися зміщення, а часом і перелом одного із шийних хребців, що порушує кровопостачання на одній із ділянок головного мозку, відбувається збідніння насичення киснем тканин мозку. У результаті — головний біль, найчастіше в чітко обмеженій ділянці: у скронях, лобі, тімені.

Друга причина — вегетосудинна дистонія. Вона найчастіше буває пов’язана з перевантаженням мозку через неправильний режим дня школяра, посилені заняття в школі, недосипання — тобто як наслідок утоми мозку.

У дітей часто болить голова, якщо вони мало бувають на свіжому повітрі чи недосипають. Тому, щоб ваша дитина не страждала від головного болю, відрегулюйте режим дня. Дитина має займатися і спати в добре провітреному приміщенні. Не забувайте, що екран телевізора і монітора «стріляє» високочастотним альфа- і бета-випромінюванням, що насамперед впливає на головний мозок, викликаючи спазм судин. А як наслідок — головний біль, зниження пам’яті, утому, депресію або надмірне збудження дитини. Не дозволяйте їй дивитися телевізор більше години в день і гратися на комп’ютері довше, ніж півгодини.

Навчіть вашу дитину правильно працювати з книжкою. Відстань до книжки — не менше 30 см, освітлення з лівого боку. Порушення правил гігієни читання може призвести до утоми очей, що найчастіше проявляється головним болем.

Якщо дитина носить окуляри — перевірте, чи правильно вони дібрані. Адже це теж може бути причиною головного болю у дітей. І найголовніше: якщо він у дитини з’явився і вона дедалі частіше скаржиться на нього, потрібно обстежити її у невропатолога та окуліста.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).