У понеділок на Південно-Українській атомній станції сталася аварійна зупинка першого енергоблока. Причина — порив трубопроводу-конденсатора генерації паронагрівника високого тиску на деаератор 1-го блока. Як повідомляють у прес-службі АЕС, незважаючи на аварію, радіаційний фон не перевищує норми.

Однак ця новина в українських ЗМІ з’явилася вже після поширення чуток про серйозну аварію на станції. Як писав «Голос України», кілька днів тому прес-служба АЕС спростувала ці відомості. Заспокоїв мешканців області і голова облдержадміністрації Олександр Садиков: «На запити облдержадміністрації у Відокремлений підрозділ «Південно-Українська АЕС», Національну атомну енергогенерувальну компанію, інформаційно-кризовий центр Державного комітету ядерного регулювання України й інші служби отримані відповіді про те, що на об’єкті підвищеної небезпеки ВП «ПУ АЕС» надзвичайних ситуацій, аварій або інцидентів не було. Радіаційний фон — в межах норми. Південно-Українська АЕС працює у плановому режимі. Гамма-фон на промплощадці й у санітарно-захисній зоні відповідає «нульовому фону», тобто перебуває на рівні природного значення».

Проте слухи продовжують циркулювати не тільки в Україні, а й у країнах близького зарубіжжя. Миколаївці вирішили вживати заходів обережності, незважаючи на запевнення державних структур, що на атомній станції все в порядку. Навчені гірким досвідом Чорнобиля, люди не вірять владі і радять один одному не відчиняти вікон, якомога менше перебувати на вулиці, приймати йод.

Підозри, що на атомній станції не все як слід, хоч як це дивно, спровокувала сама прес-служба станції. Так, на сайті Южноукраїнська, що не обновлявся з 23 березня, раптом напередодні поголосу з’явилася оптимістична інформація про цілковиту безпеку станції, її надійність, досягнення за всі роки існування. Повідомлення вищезазначеного змісту було розіслано в ЗМІ області від імені прес-служби станції. Роз’яснення ж про те, що на станції нічого не відбулося, з’явилися набагато пізніше, ніж поширені чутки.

Уся ця інформаційна плутанина і стала однією з причин паніки серед населення. Як з’ясувалося, на АЕС у ті дні відбулася всього-на-всього планова зупинка першого енергоблока, при якій порушень умов і меж безпечної експлуатації не було. Але це повідомлення надійшло пізніше за чутки. Усе це дає приводи для сумнівів у вірогідності відомостей, що надаються атомною станцією.

Миколаївська область.