Депутати заслухали звіт про виконання державного кошторису

Парламентська хроніка

Ранкове засідання 4 червня

Учора Голова Верховної Ради Олександр Турчинов перебував у східних регіонах, а головував на пленарному засіданні його заступник Руслан Кошулинський. У сесійній залі зареєструвалося 276 народних депутатів.

Першим питанням порядку денного депутати заслухали звіт про виконання Закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік». За словами міністра фінансів Олександра Шлапака, бюджет 2013 року став апофеозом економічної безвідповідальності. 

Він довів до критичного загострення всі наші хронічні хвороби. «Для хворої української економіки він став таким собі морфієм», — зауважив міністр і додав, що бюджет 2013 року, як і в попередні роки, був побудований на свідомому завищенні макроекономічних прогнозів.

Саме такий підхід, наголосив Олександр Шлапак, створив передумови для девальвації гривні. Адже для підтримки курсу національної валюти минулого року було витрачено 4 млрд. дол. із золотовалютного резерву, що й заклало серйозні передумови для девальвації гривні. А необхідність фінансового забезпечення задекларованих соціальних виплат шляхом значного збільшення обсягу запозичень зумовили збільшення дефіциту державного бюджету і державного боргу.

На суттєвій різниці прогнозованих і фактичних макропоказників економічного й соціального розвитку наголосив під час співдоповіді й представник профільного комітету з питань бюджету Костянтин Павлов. За його словами, за попередніми даними, номінальний валовий внутрішній продукт за звітний рік становив 1454,9 млрд. при прогнозі 1576 млрд. гривень, а його реальне зростання мало нульове значення при прогнозі 3,4 відсотка.

«Нереалістичний макроекономічний прогноз негативно впливав на стан виконання Державного бюджету на 2013 рік, навіть попри те, що до нього вносилися численні зміни (загалом прийнято 19 законів про внесення змін). Внаслідок таких змін значно змінено планові показники державного бюджету: загалом зменшено доходи на 11,7 млрд. гривень, збільшено видатки на 7,8 млрд. гривень та граничний обсяг дефіциту на 19,4 млрд. гривень. При цьому окремі зміни не враховували поточний стан розвитку економіки та виконання бюджету», — зауважив парламентарій.

Це, за словами народного депутата, свідчить про необхідність забезпечення реалістичності макроекономічного прогнозування та підвищення якості планування і затвердження бюджетних показників.

Водночас сесія не підтримала обговорений раніше проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони іноземцям та особам без громадянства брати участь у політичній діяльності на території України). «За» проголосувало лише 170 обранців. Тож він вважається відхиленим. Так само не підтримали депутати включення до порядку денного проекту постанови про Звернення Верховної Ради до Кабінету Міністрів щодо денонсації Угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян.

Обговорили обранці й низку проектів у першому читанні. Зокрема, проект закону про внесення змін до Закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (щодо недопущення порушень прав власників квартир та нежилих приміщень). Він покликаний захистити права власників приміщень у багатоквартирних будинках. Адже останнім часом почастішали випадки зловживань з боку ОСББ стосовно власників квартир та нежилих приміщень. Власне законопроект передбачає право громадян на добровільний (та безплатний) вступ до складу членів об’єднань співвласників багатоквартирного будинку, права на інформацію, права брати участь у правовідносинах, пов’язаних з функціонуванням багатоквартирного будинку.

Щоправда, для того, щоб ухвалити рішення у сесійній залі, забракло голосів. Тож голосування щодо нього вирішили перенести на наступний день. Так само депутати вчинили й стосовно проекту закону про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України (щодо забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду), хоча й наголошували на важливості та актуальності цього проекту.

За словами автора документа Олександра Долженкова, сьогодні у судовій практиці є чимало випадків, коли повне рішення суду складається з порушенням визначеного у чинному процесуальному законодавстві строку. Через це сторона, зацікавлена в оскарженні відповідного рішення суду до апеляційної чи касаційної інстанції, може отримати повне рішення в найкращому разі наприкінці строку на оскарження, в гіршому — поза цим строком, що з формального погляду позбавляє таку особу можливості оскаржити відповідне рішення до суду.

Тож цим проектом пропонується внести зміни до ст. 294, 328 Цивільного процесуального кодексу України, які унормують строки подання апеляційної скарги у разі виготовлення повного тексту судового рішення.

Проект закону про внесення змін до статті 30 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо обліку та технічної інвентаризації у сесійній залі доповідав комуніст Сергій Гордієнко.

Він повідомив, що у лютому 2010 року Верховна Рада ухвалила зміни до Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» та інших законодавчих актів України. Відповідно до цих змін із переліку делегованих повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад було вилучено повноваження з реєстрації об’єктів нерухомого майна незалежно від форм власності.

У своєму законопроекті він пропонує повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад з обліку об’єктів нерухомого майна незалежно від форм власності перевести з категорії делегованих до категорії власних (самоврядних). Голосування щодо цього проекту також вирішили перенести на наступне пленарне засідання.

Із днем народження цього дня вітали Сергія Лабазюка та Ігоря Молотка. Депутати також оплесками привітали лідера кримських татар Мустафу Джемілєва з премією «Нагорода Солідарності», яку він отримав напередодні від польської влади.

А під стінами парламенту активісти громадської організації «Люстрація» з ранку вимагали відставки Ігоря Діденка, який нині обіймає посаду заступника міністра енергетики. За словами протестувальників, у 2010 році І. Діденко був засуджений до трьох років умовно Печерським районним судом за розтрату належного «Росукренерго» природного газу та його незаконне розмитнення в лютому-березні 2009 року. Тож не може обіймати будь-які керівні посади. Активісти також вимагали відставки Ігоря Кірюшина, радника міністра енергетики та вугільної промисловості, якого активісти пов’язують із відомим бізнесменом Сергієм Курченком, та відкриття проти нього кримінальної справи за фактом розкрадання державного майна у великих розмірах.

Довідково

Доходи Державного бюджету України за 2013 рік становили 339,2 млрд. гривень, або 96,6 відсотка затверджених (зі змінами) показників, та зменшилися порівняно з 2012 роком на 6,9 млрд. гривень. За експертною оцінкою Рахункової палати, фактичне відхилення реального валового внутрішнього продукту, індексу споживчих цін та індексу цін виробників промислової продукції порівняно з прогнозом призвело до недонадходження запланованих доходів державного бюджету на 15 млрд. гривень.

Тетяна Бахтeєва, Андрій Іванчук, Віталій Ковальчук.  

Сергій Глазунов, Ольга Сікора. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.