Під таким гаслом у 44 містах України завтра відбудеться акція, присвячена Всесвітньому дню пам’яті людей, котрі померли від СНІДу.

Починаючи з 1997 року в нашій країні зафіксовано майже 105 тисяч ВІЛ-інфікованих громадян. За цей час від СНІДу вмерло десять тисяч українців. Фахівці говорять про епідемію в Україні вірусу імунодефіциту людини.

— Цей день змушує нас згадати тих, кого немає серед, подумати — чи мають ВІЛ-інфіковані майбутнє в цій країні? Треба змінювати ставлення соціуму до таких громадян, щоб вони не почувалися ізгоями, — вважає заступник голови координаційної ради «Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ» Дмитро Шерембей.

За словами керівника бюро ВООЗ в Україні Ігоря Поканевича, домінуючими чинниками передавання інфекції на території Східної Європи є використання нестерильного ін’єкційного обладнання. Майже половина нових випадків ВІЛ-зараження пов’язана із вживанням внутрішньовенних наркотиків. Директор Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом Алла Щербинська вважає, що поширення СНІДу в Україні пов’язане з ризикованою поведінкою молоді.

— Саме життя штовхає молодь до наркоманії, безладного способу життя. Їм нічим зайнятися. От вони і шукають розваг у цьому, — сказала Алла Михайлівна «Голосу України». — Це проблема дозвілля. Його треба організувати, щоб убезпечити школярів і молодь від небезпечного кроку.

Ключовими умовами для запобігання епідемії, стверджують фахівці, є широкий доступ до інформації про СНІД і його поширення, доступ до стерильного ін’єкційного інвентаря і замісної терапії.

За словами заступника міністра охорони здоров’я України Валерія Івасюка, до 2006 року на профілактику СНІДу з держбюджету не виділялося жодної копійки. Зараз на боротьбу з епідемією передбачено 92 млн. грн., 7 з яких — на пропаганду. При цьому Україна ніяк не може реалізувати на цільові потреби кредит Світового банку. А це 60 млн. доларів.

На знімку: директор Житомирського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Ольга Юрченко, голова Житомирського представництва «Всеукраїнської мережі людей, що живуть із ВІЛ» Дмитро Сапсай, головний фахівець обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом Вікторія Сенкевич на прес-конференції в Житомирі розповідають про акції «Згадай моє ім’я!».

Фото Олексія КАВУНА.