З цим запитанням наш кореспондент Григорій Безверхий звернувся до заступника голови Київської облдержадміністрації Валерія Кондрука (на знімку).

— Справді, аварія на ЧАЕС завдала страшного удару. Але Чорнобильська зона не мертва. У неї ще є величезний невикористаний потенціал. Над її майбутнім замислюються провідні фахівці в цій галузі, видатні науковці. Вони підтримують низку конкретних ідей, розробок, у них є реальне бачення користі для людей, особливо для мешканців сусідніх із зоною районів, якщо грамотно використовувати нові можливості. Але тут діє правило граничної продуманості, зваженості, безпечності, щоб знову не зашкодити людям, яких 21 рік тому спіткала велика біда.

— У людській пам’яті Чорнобильську трагедію пов’язують з бідою усієї країни. Але Чорнобиль — це насамперед земля Київської області. В чому сьогодні наслідки аварії визначають життя населення саме Київщини?

— Так, не слід забувати, що на території нашої області проживають 835 тисяч постраждалих осіб, або майже кожен другий мешканець області чи кожен третій постраждалий в Україні. І серед них більш як 25 тисяч інвалідів-чорнобильців, 155,65 тисячі потерпілих дітей. Та ще 44 відсотки території області віднесено до радіоактивно забрудненої. Уявляєте, з яким соціально-економічним, зрештою, психологічним тягарем ми маємо справу! А до цього додати те, що смертність серед ліквідаторів значно перевищує смертність населення області загалом. Спостерігається тенденція до зростання кількості онкозахворювань у цієї категорії громадян. Словом, перед нами, як і раніше, величезний і відповідальний обсяг роботи. І ми постійно аналізуємо ситуацію, шукаємо шляхи розв’язання проблем, які виникають в області через недостатнє фінансування з державного бюджету програм соціального захисту постраждалого населення. Наприклад, комплексне медико-санітарне забезпечення чорнобильців МНС України недофінансувало майже на 6 млн. гривень — більше половини необхідного.

Але нам в області вдалося за рахунок інших джерел додатково оздоровити 25 тисяч дітей Київщини, скоротити заборгованість із компенсаційних виплат постраждалим більш як на 13 млн. гривень.

— Традиційно до сумної дати чорнобильського лиха влада прагне і вшанувати ліквідаторів, і чимось допомогти постраждалим. Що нині облдержадміністрація зробила для чорнобильців?

— Насамперед ми подбали про постраждалих, які мешкають в уражених районах. Там ми разом з організацією Червоного Хреста передаємо гуманітарну допомогу, ліки, необхідні продукти і речі. А в Бородянському районі ми відкрили низку об’єктів соціальної інфраструктури: кілька нових відділень в центральній районній лікарні, спортивно-оздоровчий комплекс з плавальним басейном. А ще протягом року ми відкрили більш як 30 медичних об’єктів, зокрема, сільських амбулаторій сімейної медицини, де теж передбачено обстеження і лікування постраждалих чорнобильців.

Можна довго ще перераховувати і аналізувати безліч чорнобильських проблем на Київщині, говорити про шляхи їхнього вирішення і подолання, але чорнобильська рана має загоїтися, насамперед, в душах постраждалих людей, а найцінніші для цього ліки — увага, милосердя, щире співчуття і реальна допомога влади.