Технологію операції, яку за складністю та ризиком можна порівняти із «прогулянкою» мінним полем, перші на Півдні України освоїли медики обласної клінічної лікарні Херсона.

Сюди звернулася 60-річна мешканка обласного центру із скаргою на стрімке погіршення зору, головні болі, порушення гормонального фону. Обстеження на комп’ютерному томографі виявило в неї застарілу пухлину, що вже частково зруйнувала гіпофіз, «відповідальний» за виділення гормонів для роботи щитовидної залози. Він розташовується поруч із перехрестям зорових нервів, тож подальший ріст пухлини загрожував жінці сліпотою. Але операція за «класичною» схемою здавалася саме тим випадком, коли лікування загрозливіше від хвороби, оскільки потребувала трепанації черепа та проникнення під головний мозок згори вниз, а це вкрай травматично і ще більш небезпечно. Майже впритул до гіпофіза проходить сонна артерія, і помилково зачепити її гострим скальпелем — означає для пацієнта загибель через крововилив у мозок. Тож нейрохірург Олексій Леонтьєв та завідувач отоларингологічного відділення лікарні Олександр Черняк пішли іншим шляхом. До пухлини вони дісталися через основну пазуху носа, не зачіпаючи черепної коробки. І мініатюрними інструментами, кожен рух яких контролювався потужним електронним мікроскопом, вирізали пухлину частинками не більш як два міліметри в діаметрі.

Операція потребувала ювелірної точності й продуманості кожного повороту міні-скальпеля, тому тривала вона понад чотири години. Зате й виявилася навдивовижу успішною. Завідувач отоларингологічного відділення ОКБ Херсона Олександр Черняк каже, що після оперативного втручання за класичною схемою реабілітаційний період міг тривати понад рік, тоді як за використання нової технології здорова пацієнтка пішла додому на своїх ногах вже за п’ять днів!

«Хвора може навіть дихати носом, оскільки вимушено зруйновану пазуху після операції закрили плівкою зі спеціального матеріалу. Він із часом розсмоктується, залишаючи звичайний рубець», — доповнює Олександр Черняк.

Перші технологію видалення пухлин гіпофіза через ніс відпрацювали найкваліфікованіші хірурги кількох стаціонарів та медичних інститутів Києва, Донецька та Дніпропетровська. Обласна клінічна лікарня Херсона стала четвертою в Україні, де виконують такі надскладні операції. І потреба в них досить значна: за статистикою, в Херсонській області від таких захворювань гіпофіза потерпають від 8 до 14 людей на кожні сто тисяч місцевих жителів.

Херсон.

Завідувач отоларингологічного відділення обласної клінічної лікарні Херсона Олександр Черняк вивчає знімок комп’ютерної томографії успішно прооперованої пацієнтки.

 

Фото надано автором.