Ціни на ліки в Україні можуть знову підвищитися. Хоча здешевити їх можна в десять разів. Так вважає голова правління Дніпропетровського територіального відділення Союзу аудиторів України Михайло Крапивко.
Експерт нагадує, що Законом «Про запобігання фінансовій катастрофі» введено податок на додану вартість на медикаменти. І якщо раніше ставка податку була нульова, то нині вона становить сім відсотків. Саме таку частку від митної вартості товару повинен буде заплатити імпортер під час розмитнення — із правом поставити на відшкодування в наступній декларації.
— Тому імпортери змушені прораховувати всі ризики: на час від розмитнення до реалізації товару десь узяти ці сім відсотків — грубо кажучи, кредит у банку, — підраховує Михайло Леонідович. — Банки нині дають кредити під заставу товару під 20—40 відсотків. Отже, ми маємо сім відсотків плюс кредит щонайменше десять відсотків — загалом уже сімнадцять.
Крім того, імпортерові потрібно ще врахувати свою рентабельність — разом виходимо на подорожчання ліків на третину. А з огляду на те, що в нашій економіці будь-який інформаційний привід, що виправдовує підвищення цін, уже слугує підставою для подорожчання, можна чекати зростання цін на медикаменти й до п’ятдесяти відсотків.
На думку Крапивка, ринок медикаментів в Україні досить специфічний. Своїх ліків країна виробляє мало. Хоча ті, що виготовляє, — конкурентоспроможні й за ціною, й за якістю. Але немає реклами й упаковка не надто приваблива. А більшість імпортованих безрецептурних ліків не є препаратами першої необхідності й розкручуються за рахунок реклами — що закладається в їхню вартість.
— Однак є ліки критичні — такі, як інсулін, плавекс тощо. В Україні упаковка плавекса (28 таблеток) коштує дев’ятсот гривень, у сусідній Польщі (в переведенні на наші гроші) — 150 гривень, у Румунії — 190, — наводить приклад аудитор. — А плавекс — довічний препарат, і навіть за нульової ставки ПДВ він коштував дев’ятсот гривень. Тому рано чи пізно не цьому, то наступному уряду доведеться зайнятися проблемою ціноутворення на медикаменти. У нас є люфт у десять разів на зниження цін на ліки — у різних препаратів він різний, але порівнянний.
Дніпропетровська область.