Про це журналістам заявив міський голова Олександр Лук’янченко. За його словами, з початку бойових дій із міста самотужки виїхали 10—15 тисяч осіб.

— До міськвиконкому з цього приводу не звертався ніхто. Мабуть, іде перша хвиля: люди звертаються до родичів, знають, куди їдуть. Сподіваюся, політики знайдуть сили і можливості перевести ситуацію з військової фази і фази переговорів до фази мирного вирішення всіх питань. Бо сьогодні евакуювати мільйон громадян — це практично неможливо зробити.

Близько 23 тисяч школярів 1—8 класів планують перебувати у пришкільних таборах цього літа, повідомив голова. Плюс 6 тисяч випускників дев’ятих класів і 5 тисяч — одинадцятих класів. Останні у зв’язку із перенесенням термінів зовнішнього незалежного оцінювання продовжують підготовку в місті. Вихованців дитсадків налічується 24 тисячі, пенсіонерів — 270 тисяч, серед них — і ті, хто не здатний рухатися самостійно.

— Одні пропонують коридори організовувати, інші — евакуацію. Це люди, які у своєму житті ніколи цього не робили. Куди евакуювати? У нас тисячі дітей. Мабуть, усім разом потрібно йти іншим шляхом: відстояти мир у місті і регіоні.

Евакуацію мешканців міський голова назвав «крайнім заходом». Щодо можливостей сховатися від обстрілу в бомбосховищі, то тут у влади також немає ілюзій. «Сховища розраховані лише на 15—20 відсотків населення. В радянські часи в період «холодної війни» сховище розраховувалося на одну робочу зміну на підприємстві. Покладатися на це означає самозаспокоюватися. Так, інформацію збираємо, але якщо об’єкт не експлуатувався кілька десятків років... Метод один: зробити все, щоб ці сховища не могли стати в нагоді.