Ранкове засідання 3 червня

Верховна Рада України проголосувала за постанову про дату, час і місце проведення урочистого засідання парламенту, присвяченого складанню присяги Українському народові новообраним Президентом України. Проведення такого урочистого засідання парламенту призначено на 7 червня 2014 року. За відповідне рішення проголосувала конституційна більшість парламенту — 300 народних депутатів України.
У постанові зазначається, що урочисте засідання Верховної Ради України, присвячене складенню присяги Українському народові новообраним Президентом України, буде проведено 7 червня 2014 року о 10.00 у сесійній залі Верховної Ради України.
Голова Верховної Ради Олександр Турчинов зауважив, що дату проведення урочистого засідання парламенту з нагоди інавгурації глави держави узгоджено з переможцем президентських виборів Петром Порошенком. Хоча депутат Ганна Герман пропонувала перенести складання присяги президентом на неділю, 8 червня, на свято Трійці.
Із інформацією про результати виборів Президента України 25 травня 2014 року в парламенті виступив Голова ЦВК Михайло Охендовський. Він привітав депутатів із законним обранням нового глави держави — Петра Порошенка, який одержав на виборах 54,7% голосів, тобто більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.
Глава ЦВК відзначив, що підготовка виборів відбувалася в умовах інформаційної війни та численних терористичних актів, висловивши сподівання, що більше ніколи в нашій державі не доведеться проводити вибори в таких умовах. Але навіть у таких умовах, наголосив Охендовський, в Україні відбулися чесні та справедливі перегони.
Вибори Президента України відбулися в 189 територіальних виборчих округах на 29 тисячах 213 виборчих дільницях. Охендовський наголосив, що навіть деякі непереборкувані обставини не завадили зробити виборцям законне волевиявлення. Тисячі мешканців АР Крим також мали змогу взяти участь у голосуванні на материковій частині України. У Донецькій області вибори відбулися на 601 виборчій дільниці у восьми виборчих округах. У Луганській області — на 284 дільницях у двох округах. Голова ЦВК назвав організаторів волевиявлення на Донбасі «справжніми героями та патріотами».
— Нещодавно проведені вибори мали загальнонаціональний характер, Президента обирала вся країна, результати виборів із юридичних та політичних точок зору є абсолютно легітимними, — заявив Михайло Охендовський.
Він також зазначив, що можна пишатися активністю виборців, явка яких перевищила 60%. До того ж переможець виборчих перегонів отримав найбільшу кількість голосів не тільки на загальнонаціональному рівні, а й в усіх без винятку регіонах країни.
М. Охендовський наголосив, що висновки міжнародних спостерігачів також підтвердили, що вибори відбувалися із дотриманням демократичних стандартів, прозоро та ефективно, із незначними порушеннями, які не мають впливу на результати. До того ж перегони продемонстрували покращення виборчої системи.
Водночас Голова ЦВК звернув увагу на те, що одночасне проведення загальнонаціональних та місцевих виборів суттєво дезорганізує обидва процеси та спричинило багатогодинні черги на виборчих дільницях, ускладнило підрахунок голосів. М. Охендовський звернувся до парламенту, щоб, не зважаючи на економію бюджетних коштів, усе-таки уникати одночасного проведення загальнонаціональних та місцевих виборів в один день.
Голова Центрвиборчкому подякував Голові Верховної Ради та голові Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давиду Жванії за оперативне реагування на непередбачувані виклики, які виникали під час виборчої кампанії, що потребували змін до законодавства. Охендовський також подякував членам уряду та працівникам місцевого самоврядування за належну організацію виборів та за сприяння ЦВК у реалізації конституційних виборчих прав громадян.
Верховна Рада проголосувала за надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України від Партії регіонів Олега Царьова. За таке рішення проголосували 235 депутатів. Генеральний прокурор України вніс подання про позбавлення Царьова депутатських повноважень у зв’язку із його закликами до зміни конституційного ладу та за сепаратистські дії на Сході України.
Парламент також проголосував за надання згоди на затримання Царьова та обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою — 226 «за». Не голосувала за притягнення Царьова до кримінальної відповідальності фракція Партії регіонів.
Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов на початку пленарного засідання поінформував, що силами АТО у понеділок були знищені пости і підрозділи терористів на Луганщині, і таким чином розблокована спроба знищення наших прикордонників на околиці Луганська. «Атаковані підрозділи терористів. Таким чином нашими прикордонниками були зупинені спроби прориву на кордоні», — сказав Турчинов.
За його словами, у вівторок зранку було знищено багато терористів, які ховалися у промзоні під Сєверодонецьком, і триває комплекс активних дій підрозділів АТО над визволенням Західного Донецька. Депутати оплесками підтримали захисників України від диверсантів, терористів та інших злочинців. Глава парламенту також зауважив, що упродовж дня суспільство отримуватиме повідомлення про хід цієї операції.
Олександр Турчинов оголосив про вихід із фракції Партії регіонів 19 народних депутатів. Лави регіоналів покинули Євген Балицький, Олександр Васильєв, Володимир Вечерко, Сергій Горохов, Віталій Грушевський, Анатолій Денисенко, Віталіна Дзоз, Олександр Дудка, Олександр Козуб, Владислав Лук’янов, Валентина Лютікова, Євгеній Мураєв, Володимир Олійник, Таїсія Повалій, Олександр Пономарьов, Юрій Самойленко, Володимир Струк, Віктор Тихонов, Володимир Чуб.
Водночас Турчинов оголосив про входження депутата Олександра Ганчукова до складу фракції КПУ.
Із доповіддю щодо енергетичної безпеки України та фінансово-економічної політики уряду в парламенті виступив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.
Він нагадав історію газового конфлікту між Україною та Росією. На перший квартал поточного року Росія визначила ціну на газ для України 268 доларів США. Україна вважає цю ціну ринковою і єдино прийнятною, і у переговорах з Росією наполягає на збереженні такої ціни на газ. Однак Росія на початку року відмовилася від проведення переговорів та підписання нової додаткової угоди між російським «Газпромом» та НАК «Нафтогаз України» щодо ціни на газ. Україна чітко заявила, що за таких обставин вона звертатиметься до Стокгольмського арбітражного суду із вимогою встановити справедливу ціну на газ та надати низку компенсацій. Європейські партнери запропонували провести тристоронні перемовини у форматі Європейська комісія — НАК «Нафтогаз України» разом із Міністерством енергетики — російська компанія «Газпром». Нині у Берліні тривають двосторонні перемовини на рівні керівників «Нафтогазу» і «Газпрому».
Перспективи газових перемовин прем’єр оцінив дуже стримано. Україна сподівається підписати двосторонній договір. Водночас Яценюк не виключив, що такий переговорний процес може бути використано Росією як засіб для відтягування часу. Якщо нова угода не буде підписана, український уряд таки звернеться до міжнародного арбітражного суду.
Уряд також має наміри провести реформування НАК «Нафтогаз України». На базі цієї структури буде створено дві компанії — публічне акціонерне товариство «Українська газотранспортна система», яке відповідатиме виключно за прокачування газу магістральними шляхами, і ПАТ «Українські газові сховища», яке займатиметься контролем за накопичуванням і відпуском із газових сховищ газу всім суб’єктам господарювання. Україна звернулася до ЄС та США з пропозицією започаткувати спільний проект щодо модернізації та експлуатації української газотранспортної системи.
У своєму виступі прем’єр також наголосив на необхідності реформування енергетичного сектору країни та залучення інвестицій для власного видобутку газу, диверсифікації постачань газу. Арсеній Яценюк підкреслив, що енергетична політика повинна базуватися на такому принципі — більше видобуваємо, менше споживаємо. У зв’язку з відсутністю газу власного видобутку для теплокомуненерго уряд був зобов’язаний підняти тарифи на газ для населення. Однак 30% українців отримають компенсації за зростання ціни на газ.
Прем’єр також прокоментував ситуацію на валютному ринку країни. Яценюк запевнив, що уряд працює над стабілізацією курсу гривні та вирішенням проблеми з валютними кредитами. Яценюк відзначив, що банківська система — це замкнутий круг. Якщо позичальники не повернуть кредити, банк не зможе видати нові і не зможе повернути вкладникам депозити. Нині уряд, за словами прем’єра, працює над виробленням механізму погашення кредитів через розстрочки. У п’ятницю, 6 червня, А. Яценюк знову доповідатиме в парламенті на годині запитань до уряду. У парламенті продовжує працювати робоча група над узгодженим законопроектом про врегулювання виплати валютних кредитів. Депутати включили до порядку денного проект закону щодо банківських кредитів, а Комітету з питань фінансів і банківської діяльності доручили його доопрацювати.
Парламент також ухвалив низку законопроектів у першому читанні — про внесення змін до Кодексу адміністративних правопорушень щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства у сім’ї, зміни до закону «Про лікарські засоби» щодо забезпечення ними тяжкохворих, про внесення змін до статті 13 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо надання пільг на отримання освіти дітям військовослужбовців та інші.
Верховна Рада проголосувала за дострокове припинення повноважень народного депутата України Петра Порошенка (276 «за»). Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив, що Порошенко звернувся з особистою заявою про складання депутатських повноважень відповідно до Конституції у зв’язку із обранням його на виборах Президентом України.
Депутати вітали із Днем народження своїх колег Віталія Барвіненка, Олега Канівця, Вадима Новинського, Віктора Развадовського.
Дослівно 
Голова ЦВК Михайло ОХЕНДОВСЬКИЙ:
 
— Позачергові вибори відбулися завдяки кожному з 18 мільйонів виборців, які взяли участь у голосуванні. Їх результатом стало законне обрання Президента України. І цей беззаперечний факт не може ставити під сумнів ніхто у світі.
Цитата
Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК:
 
— За жодних обставин Україна не буде платити Росії 500 доларів за тисячу кубічних метрів за газ. Це не ринкова ціна. Це політична ціна. Такої ціни немає в Європі. Якщо Росія розглядає Україну як дійну корову, то вона глибоко помиляється. Ми готові платити, але не політичну, а ринкову газову ціну.
 
Хвилина мовчання за загиблими 2 червня в Луганську. 
 
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.