«Сова» ви чи «жайворонок» — це, можливо, визначає лише один ген. Вивчення генетичного облаштування внутрішнього годинника людини допоможе їй якомога ефективніше організовувати свій день. Такого висновку дійшли вчені з Каліфорнійського університету й Інституту Говарда Хюза.

Мовою науки природжена потреба в ранньому пробудженні як явище називається «синдром спадкоємної розширеної фази сну». Люди, що його зазнають, ніколи не засплять початок робочого дня. Натомість вони зовсім нездатні не спати ввечері. Вчені заявили, що знайшли причину аномалії сну. У ній винен дефект гена, що виробляє білок CKІdelta.

Проаналізувавши зразки крові «сов», тобто людей, що зазнають синдрому відкладеної фази сну (чий добовий цикл, як вважається, набагато довший 24 годин), учені відкрили, що в них зазвичай дві короткі копії гена Per3. З цього дослідники дійшли висновку, що коротка копія гена сприяє тривалішому добовому циклу.

Як кажуть автори, їхня робота не лише пояснює існування «сов» і «жайворонків». Вона дає можливість зрозуміти, чому більшість нещасливих випадків з працівниками нічних змін стається саме в ранні ранкові години. Це дасть змогу в майбутньому визначити категорію людей, для яких робота в нічну зміну становить найбільшу небезпеку, а також розробити лікарські препарати для тих, кого не влаштовує спосіб життя «ранньої пташки». Дотепер медицина мало що могла їм запропонувати.