Щеплення від АКДС і поліомієліту для восьмимісячного малюка із Коломиї мало не закінчилося трагедією. Приблизно через три години після нього у Максимки посиніли ручки і ніжки, потім підвищилася температура і почалися судоми. Руки маляти неприродно випрямилися. Через тиждень ті самі зміни відбулися з мязами на підборідді.

У міській лікарні сказали, що ми даремно панікуємо, згадує мама Максимки Христина. Після цього чоловік повіз нас в обласну. Там заявили, що причиною судом могла стати родова травма, хоча пологи у мене проходили нормально. Щодо щеплення жодних сумнівів!.. Максимці призначили лікування: спочатку депатин, потім фенобарбітал. Останній снотворний препарат давали протягом трьох днів, увесь час збільшуючи дозу. При цьому синові ставало тільки гірше. Ми почали вимагати направлення на обстеження в Київ, але нам відмовили. Вибити цей папір вдалося тільки через знайомих.

У столичному НДІ педіатрії, акушерства та гінекології батькам одразу сказали, що причиною міоклонічних судом могло стати щеплення від поліомієліту.

За три місяці до нього Максимка переніс операцію, а за кілька днів застуду, каже Христина. Ми чули, що ослабленій дитині не можна робити вакцинацію і попередили про це дільничного педіатра. Але та заявила, що хлопчик уже цілком здоровий, а за новою інструкцією Міністерства охорони здоровя таку процедуру можна проводити навіть під час легкої застуди.

Чим і як лікували Максимку це окреме питання. «Дякуйте Бога, що ваша дитина залишилася жива», — резюмували столичні лікарі. Особливо їх здивувала доза снотворного, якою у місцевій клініці кололи восьмимісячного малюка. Стільки фенобарбіталу можна призначати хіба що 10-річній дитині!