Запобігти екологічній кризі, що торкнулася всього світу, має новостворена організація «Ініціатива глобального екобізнесу». Про це повідомив координатор природоохоронної організації Борис Тютін. За його словами, глобальний екобізнес створить умови для нормальної життєдіяльності всіх форм життя на планеті. За його допомогою повинні виникнути гармонізовані відносини суспільства з природою, без чого неможливий розвиток людства. Серед найважливіших напрямків екологічного проекту: відновлення цілісності екосистем, переробка відходів, використання відновлюваних екологічно чистих джерел енергії, опріснення морської води, реконструкція поверхні планети для поліпшення якості життя.

Свою діяльність нова організація повязує з міжнародними екологічними структурами. Початком її роботи стане засідання «круглого столу», що відбудеться у жовтні нинішнього року і буде присвячене екологічним проблемам України.

Варто зазначити, що на кінець XX століття забруднення довкілля набуло глобального характеру. Наслідки впливу людини на екологію тривожні: порушуються природні угруповання й ландшафти, забруднюється атмосфера, морські акваторії та прісні водойми, руйнується ґрунтовий покрив, зменшуються лісові ресурси та чисельність видів рослин і тварин.

В Україні екологічна криза значно поглибилась після аварії на Чорнобильській АЕС у квітні 1986 року. Ці обставини, а також складні соціально-економічні умови призвели до різкого погіршення стану здоровя населення та зниження його відтворення.

Тож у стосунках із природою людство зіткнулося із серйозними та складними проблемами. Ще 1992 року в Ріо-де-Жанейро відбулася історична за своїм значенням конференція ООН із навколишнього середовища й розвитку. Керівники багатьох країн уперше одностайно визнали, що стійкий розвиток цивілізації неможливий без збереження в гарному стані довкілля. Однак світове співтовариство так і не спромоглося на ефективні дії, які могли б дати бажані результати.