Хоча її на землі ніби дуже багато. Нею вкрито 70 відсотків поверхні. Та складність і проблема життя на планеті в тому, що водні ресурси розміщені нерівномірно. Якщо на частку Америки припадає 45 відсотків, Азії — 28, Європи — 15,5, то Африки — 9 відсотків. А отже: на одну людину американського континенту припадає 24 000 куб. метрів на рік, у Європі — 9300, Африці — 5000, а в Азії — 3400 куб. метрів на рік.

Окрім недостатньої кількості придатної для вживання води, гострою проблемою залишається погіршення її якості.

Про сучасний стан і перспективи збереження водних ресурсів у світі й Україні наш кореспондент розмовляє з головою Державного комітету з водного господарства Василем СТАШУКОМ.

Василю Андрійовичу, яка розрахункова і фактична кількість використання води кожною людиною у світі й Україні?

У середній за водністю рік мінімальне споживання води однією людиною — 1000 куб. метрів. Саме така середня питома водозабезпеченість в Україні. Проте цей рівень у світі дуже різний. Так, у 29 країнах він менший від мінімального, у 19 не перевищує 500, а в Кувейті становить тільки 10 кубічних метрів на людину.

Сьогодні 460 млн. людей (понад 8 відсотків населення світу) живуть на територіях недостатнього водозабезпечення. Це переважно в країнах Південної та Північної Африки, Сходу та Південно-Західної Азії. Невтішні й прогнози. Передбачається, що без істотного поліпшення управління водними ресурсами до 2025 року потерпатимуть від нестачі води 365 млн. мешканців планети.

А яка якість питної води, тобто, як ви називаєте, водних ресурсів?

Нині понад 1 млрд. людей споживають непридатну для вживання воду, а 2,4 млрд. (тобто 40 відсотків населення планети) не мають належних умов очищення питної води. 3,4 мільйона людей у світі, переважно діти, щорічно вмирають від хвороб, спричинених низькою якістю води.

На планеті сьогодні забруднено близько 12 тис. млрд. куб. метрів води, що можна порівняти з обємом десяти найбільших річок світу. І, за збереження та зростання темпів забруднення, планета до 2050 року втратить 18 тис. млрд. куб. метрів прісної води.

Яка вона, наша вода, скільки її, яка якість?

Потенційні ресурси наших річкових вод становлять 209,8 куб. кілометрів, з яких лише 25 відсотків формується в межах України, решта надходить з Російської Федерації, Республіки Білорусь, Румунії. Тож за запасами води, доступними для використання, Україна є однією з найменш забезпечених країн Європи.

Нині поширення у світі й Україні набуває басейновий принцип управління водними ресурсами. Що він собою являє?

Басейн це річка зі збірними територіями води, в які стікаються весняні води, струмки. Орган управління цим басейном, єдиний господар на річці, знає, що відбувається вище, нижче за течією річки, як формуються скиди, стан розорюваності земель біля берегів, яка їхня залісненість тощо. І не лише має знати все це, а й впливати на збільшення кількості води, поліпшення її якості.

Тому впровадження цього принципу, вдосконалення економічного механізму регулювання водних відносин, створення єдиної інформаційної системи моніторингу вод, користування землями водного фонду невідємні складові інтегрованого управління водними ресурсами.

Минулого року відповідно до Закону України «Про Загальнодержавну програму розвитку водного господарства в системі Держводгоспу створено Деснянське басейнове управління водних ресурсів (БУВР), Дністровське реорганізовано в Дністровсько-Прутське. Нині в нашій системі діє сім басейнових управлінь. Триватиме ця робота і нинішнього року.

Хто найбільше завдає шкоди якості води?

Головними забруднювачами водних ресурсів в Україні є комунальне та сільське господарство, хімічна, металургійна та гірничодобувна промисловість.