Терористи не дотримуються підписаних у Мінську угод. З початку режиму «тиша» противник 31 раз застосовував реактивні системи залпового вогню, чотири рази танки, 56 — артилерію та міномети. Обстрілів позицій сил АТО на Дебальцівському напрямку, порівняно з іншими днями, побільшало. Таку інформацію повідомили вчора у прес-центрі АТО. Детальніше про ситуацію на передовій розповіли українські військові.
Розвідбатальйон (район Дебальцевого):
«Ситуація складна. Наші підрозділи утримують позиції. Противник штурмував нас з використанням бронетехніки. Окупанти луплять із мінометів і «Градів». До них постійно приходить підкріплення. Серед наших є поранені. Їх вдалося евакуювати. Спасибі медикам. Більше нічого не можу додати».
Полк особливого призначення «Азов»:
«Як і очікувалось, ніякого перемир’я терористи не дотримуються. Хоч ми, звісно, і не розраховували. На Маріупольському напрямку зазнала невдачі ідея російського командування — взяти Маріуполь до середини лютого. Бандформування не змогли не тільки підійти до міста, а й навіть повернути під свій контроль село Широкине, відбите полком «Азов» 10 лютого. Село Приморське, в якому наші бійці не встигли навіть окопатись і закріпитись як слід, окупанти намагаються взяти уже четверту добу. Не особливо допомагає їм у цьому ані введення через Новоазовськ чергової колони бронетехніки, ані шквальна підтримка російської артилерії, ані навіть демонстративні порушення російськими літаками-розвідниками повітряного кордону. Перемога буде за нами!».
Боєць добровольчого батальйону «Правий сектор» Олена Білозерська (с. Піски):
«Ніякого перемир’я немає. Однак ми й не очікували іншого. Наші хлопці тримаються. Піски сильно обстрілюють. Ситуація складна, однак контрольована».
24-й окремий штурмовий батальйон «Айдар» (29-й блокпост, район Бахмутської траси):
«Продовжуємо виконувати завдання із забезпечення безпеки цього стратегічного об’єкта. Саме тут наприкінці січня цього року терористами так званої ЛНР був здійснений підрив машини з мирними місцевими жителями, які виїжджали з окупованої території. Нині навколо 29-го блокпоста — сліди від вибухів мін і воронки від снарядів. Однак ми тримаємося. Ми воюємо за свою країну. Ми дякуємо всім, хто нас розуміє і підтримує».
За інформацією прес-служби Міноборони, ситуація в районах Дебальцевого контрольована, сили АТО готові відбити атаки.
«Стосовно дислокації батальйону «Кривбас». Командування знаходиться на прямому зв’язку з особовим складом, який несе службу на опорних пунктах навколо міста Дебальцеве Донецької області. У відповідь на атаки бойовиків була застосована артилерія. Танки бойовиків були змушені відступити. Отримавши відсіч, бойовики вирішили перейти до психологічного тиску на бійців, вимагають скласти зброю та здатися. Можливість доставки боєприпасів і продовольства на ці позиції існує», — зазначили у відомстві.
Як повідомила у себе на сторінці у «Фейсбуці» волонтер Тетяна Ричкова, на Дебальцівському напрямку обстріли тривають. Бойовики слів не тримають, працюють мінометами. «Де ОБСЄ? Я відвідала сьогодні Дебальцеве. Заїхала і абсолютно спокійно виїхала. Чому це не може зробити ОБСЄ? Котла немає. Спілкувалася з трьома бригадами, усі на позиціях і в бойовому настрої, крім боягузів, які знайомим і родичам телефонують і сіють паніку», — написала вона.