Коли батьки привели сина на обстеження у травматологічне відділення Вінницької обласної лікарні імені Пирогова (Тарас скаржився на біль у коліні), вони й гадки не мали про те, що через два дні його не стане. Хлопець захоплювався футболом, грав за команду своєї 21-ї школи, тому мати й батько припускали, що саме на футбольному полі син міг отримати травму. Хоча він запевняв, що такого не було. Рентгенівські знімки теж не зафіксували пошкодження кістки ноги. Так само, як і мяких тканин. Виняток становив лише невеликий набряк на гомілці.

Утім, за словами завідувача травматологічного відділення, кандидата медичних наук Вячеслава Майка, Тарас накульгував на ногу, показував болюче місце там, де був згаданий вище набряк, між колінним суглобом і стопою. Першого ж дня йому наклали гіпсову шину під коліном, щоб зменшити навантаження на ногу, і продовжили обстеження.

Тараса оглянули семеро фахівців. Але жоден з них не встановив відхилень в його організмі. В нормі були показники аналізу крові. Судинний хірург також заспокоїв пацієнта і його батьків. «Ми навіть обстежили тканини на апараті УЗД, додає В. Майко. Але й вони не показували відхилень.»

Для встановлення діагнозу, згідно з канонами медичної практики, лікарю відводиться три дні. А тут навіть зачепитися не було за що. Тому, за словами співрозмовника, на другий день повторили окремі аналізи. Отримані показники дослідження крові залишалися незмінні. Ще раз провели рентгенограму результати ті самі, що й минулого разу.

Така ситуація, зрозуміло, до певної міри заспокоювала медиків. Принаймні не викликала зайвих тривог. Тим часом тієї самої ночі, тобто після двох днів перебування в лікарні, серце Тараса зупинилося. Він згас, як свічка, протягом кількох годин. «Для нас це був справжній шок, не приховує здивування В. Майко. Коли скликали консиліум, жодна з наших версій не мала підкріплення результатами обстеження. Адже, повторюю ще раз, організм ніяк не виказував хвороби. Навіть під час перебування в реанімації аналіз крові, зроблений уже втретє, залишався в нормі. Неймовірно, але це так».

Раптове погіршення стану здоровя спричинило зниження артеріального тиску. Він «впав» до неймовірно низької позначки. Пацієнта одразу доставили в реанімаційне відділення. Однак усі намагання лікарів урятувати ще зовсім молоде життя не дали результатів. Серце Тараса зупинилося...

Причину смерті вдалося встановити лише після отримання результатів дослідження патологоанатома. Хлопець помер від бактеріального забруднення організму. Сепсис уразив майже всі внутрішні органи серце, легені... Таке буває у разі травм чи після операції на черевній порожнині, уточнює співрозмовник. Але одразу підвищується температура тіла, погіршуються аналізи крові. У випадку з 16-річним пацієнтом такі прояви не дали про себе знати. Чому? «Для нас це залишається цілковитою загадкою», — каже В. Майко.

Організм хворого, такого висновку дійшли лікарі, зовсім не проявив захисних функцій. Не боровся з хворобою. Як висловився співрозмовник, його реактивність залишалася нульовою. Такий великий імунодефіцит, припускають лікарі, схоже, закладений був ще від народження.

В. Майко показав книжку «Сепсис», авторами якої є відомі українські медики. Це видання побачило світ нещодавно. «Я уважно переглянув усі матеріали цієї книжки, але не знайшов жодного аналогічного випадку», — сказав В. Майко. Сучасна медицина не навчилася діагностувати таке захворювання. Великою загадкою для лікарів продовжує залишатися той факт, чому організм юнака так надійно приховував у собі симптоматику недуги.

Ми шукатимемо відповіді на ці запитання на своїх традиційних науково-практичних конференціях, сказав заступник головного лікаря Вінницької обласної лікарні імені Пирогова Василь Стойка. Про такий загадковий перебіг хвороби знатимуть і практикуючі лікарі, і науковці медуніверситету. Також повідомимо про це фахівців Міністерства охорони здоровя.

Тараса поховали в одному із сіл Барського району, звідки родом його батьки. Він був єдиною дитиною в цій дружній сімї.

Вінницька область.

Фото Юрія ВЕНГЕРЕША (з архіву «Голосу України»).

Чому не вдалося врятувати Тараса? По коментар «Голос України» звернувся до Міністерства охорони здоровя України. І отримав таке пояснення:

«Відповідно до інформації Управління охорони здоровя Вінницької ОДА, смерть хворого жителя Вінниці, якого було госпіталізовано у травматологічне відділення 02.10.2006 р. обласної клінічної лікарні, спричинена ендогенною інтоксикацією внаслідок сепсису, септичного шоку на фоні імунодефіциту.

Хворого доставлено у травматологічне відділення 02.10.2006 р. у важкому стані, після двотижневого лікування вдома, з діагнозом «Пошкодження латерального меніска правого колінного суглоба». В стаціонарі стрімко наростала картина внутрішньої ендогенної інтоксикації. Хлопчика негайно було проконсультовано провідними спеціалістами: ортопедом, хірургом, анестезіологом, пульмонологом, кардіологом, співробітниками клінічних кафедр Вінницького національного медуніверситету. Обстеження проводилося лабораторно і рентгенологічно. У звязку із важкістю стану для проведення інтенсивного лікування хворий був переведений до відділення реанімації.

Хворому було надано адекватну медичну допомогу, але, на жаль, хвороба мала важкий перебіг, що 04.10.06 спричинило смерть дитини. Від батьків скарги на надання медичної допомоги хворому не надходило».