У Київському обласному спеціалізованому психіатрично-наркологічному медичному обєднанні, що розташоване у Глевасі, відкрито відділення для примусового лікування. На його обладнання витрачено 400 тисяч гривень з бюджету області. Крім того, за словами генерального директора обєднання Геннадія Зільберблата, на ремонт та оснащення приміщень залучалися кошти, зароблені лікарнею.

Відділення розраховане на 35 місць. Його пацієнтами будуть психічно хворі, які вчинили злочин і за рішенням суду мають бути відправлені на примусове лікування. Нове відділення не схоже на вязницю в коридорах стоять спортивні тренажери, вазони, на вікнах штори, а дві їдальні інтерєром не відрізняються від санаторійних. Про те, що режим тут буде суворий, нагадують грати на вікнах, два дворики для прогулянок, облаштовані як вязничні, дванадцять камер, за допомогою яких за хворими стежитимуть цілодобово. Крім медичного персоналу, тут працюватимуть двоє охоронців. Перших пацієнтів у Глевасі чекають після того, як Міністерство охорони здоровя завершить оформлення усіх необхідних документів. А попередні висновки міністерства свідчать про те, що це буде найкраще відділення для примусового лікування в Україні.

Перед відкриттям відділення відбулася координаційна рада з питань психічного здоровя за участі заступника голови Київської облдержадміністрації Валерія Кондрука, заступника голови Київської облради Лариси Піотрович та начальника Головного управління охорони здоровя Київської області Ігоря Басистюка. На раді йшлося передусім про заходи, яких необхідно вжити для боротьби з розповсюдженням наркотиків в області. За статистичними даними, в Україні з кожних 10 тисяч осіб приблизно 17 наркомани, на Київщині — 7. Це офіційні дані. Насправді, торгівля наркотиками біля шкіл, на дискотеках вже стала звичним явищем. Проте, як зазначали на раді представники правоохоронних органів, затримати продавців наркотиків складно недосконале законодавство. Можливо, через це, як заявив представник прокуратури, торік на Київщині не було припинено діяльності жодної злочинної групи, яка розповсюджувала наркотики. Крім того, в області ще не розроблено програми з боротьби з наркоманією. Виправити ситуацію урядовці мають намір уже найближчим часом. Адже наслідок такої бездіяльності сотні понівечених доль, сирітство.

Хоча не можна не зауважити і того факту, що нині Київщина є взірцем у вихованні молоді порівняно з іншими регіонами України. Це було відзначено на розширеній всеукраїнській нараді, яка днями відбулася у Житомирі за участі Президента України Віктора Ющенка.

На знімку: кімната спостереження нового відділення.

Фото Івана ТИХОГО (Укрінформ).