Саме це хоче донести до громадян МОЗ України

У суспільстві має змінитися ставлення до раку. Ще з радянських часів вважали, що онкозахворювання це смертний вирок людині.

Треба формувати у людей звичку до здорового способу життя. А також руйнувати хибний стереотип про рак як невиліковну хворобу, каже міністр охорони здоровя Юрій Поляченко.

Вчора він підписав із компаніями «Роял Відео» та «Фабрика кіно» меморандум про співпрацю у проведенні доброчинної, інформаційно-просвітницької акції «Рак не вирок». Її мета руйнування стереотипу сприймання онкологічного захворювання як смертного вироку, привернення уваги громадськості до проблем людей, хворих на рак, актуалізація профілактики та своєчасного виявлення онкологічної патології.

У рамках акції «Рак не вирок» з 5 квітня 2007 р. в усіх регіонах країни демонструватиметься фільм «Гриффін та Фенікс. На краю щастя». Ця картина про закоханих, які мали діагноз «рак». Частина прибутку від прокату художнього фільму буде передана обласним онкологічним лікарням.

Фахівці кажуть: рак живе у кожному з нас. Але треба це усвідомити й бути уважнішими до свого здоровя. Відомо хворобі легше запобігти, ніж її лікувати. Якщо рак виявляти на ранніх стадіях і вчасно лікувати, то у 90% випадків люди надалі живуть повноцінно. Головний онколог МОЗ України Ігор Щепотін виступає за профілактику онкозахворювань. Мовляв, це має стати звичкою: як раз на півроку автомобіліст ставить свою машину на техогляд, так і людина повинна періодично проходити обстеження. А воно, за словами головного лікаря країни, після прийняття національної онкологічної програми, буде в Україні безплатним.

Про оцінку ситуації з онкозахворюваннями в країні, прогнози та поради головного онколога МОЗ України Ігоря Щепотіна читайте у наступному випуску «Лікарняного листка».

Цифри І факти:

Сьогодні в Україні проживає майже 900 тисяч людей, які перебувають на онкологічному обліку. Щогодини реєструється близько 20 нових випадків захворювання та 10 жителів України помирають від злоякісних новоутворень.

На боротьбу з онкологічними захворюваннями з державного бюджету МОЗ на 2007 р. виділено 164 982,2 тис. грн., з них:

на виконання державної програми "Онкологія" на 2007 р. виділено 126 325,5 тис. грн., у тому числі:

на лікарські засоби — 101 325,5 тис. грн.,

на обладнання — 25,0 млн. грн.,

на програму "Дитяча онкологія" виділено 38 656,7 тис. грн., у тому числі:

на медикаменти — 32 512,7 тис. грн.,

на обладнання — 6 144,0 тис. грн.

Крім цього, субвенція з державного бюджету Києва на створення центру із застосуванням ПЕТ-технології для раннього виявлення онкологічних захворювань становить 228,0 млн. гривень.