Про це йшлося під час презентації карти «Екологічна ситуація та стан питних вод в Україні»

За словами авторів проекту, надмірне техногенне навантаження, посилене наслідками чорнобильської катастрофи, порушило природну рівновагу і різко знизило якість водоресурсного потенціалу, а також спричинило кризовий екологічний стан багатьох територій у басейні Дніпра. Саме від цієї річки отримують воду 2/3 населених пунктів і підприємств України. У деяких містах і навіть регіонах відхилення в якості води від норми сягає 70—80%. За словами директора Українського державного науково-дослідного інституту «УкрВОДГЕО» Сергія Размєтаєва, така ситуація спостерігається у східних регіонах та в Криму.

Учасники презентації зазначили, що використання бутильованої води із артезіанських свердловин теж не є екологічно безпечним. Оскільки сьогодні стічні води дісталися підземних горизонтів. Тому далеко не в усіх регіонах глибинні води відповідають вимогам через підвищений вміст хімічних сполук. Тож значна частина населення використовує недоброякісну воду.

Як зазначила перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, саме тому ліга випустила карту, щоб мешканці регіонів мали уявлення про те, яку воду вони сьогодні споживають, а також щоб поінформувати споживачів про небезпеки, пов’язані із питною водою.