На жаль, грип нас не обминув. Хоча своє настання і відклав до лютого. Сплеск захворюваності в Україні пов’язаний і з мінливою погодою, і з загальною активізацією епідемічного процесу у світі, кажуть у МОЗ. Лікарі стверджують, що штам грипу «Нова Каледонія», що нас атакує нині, кілька років тому вже був. Тому імунітет до нього у деяких людей є. І все-таки фахівці закликають до профілактичних заходів: уранці — зарядка, у раціоні — цибуля, часник, на вулиці — тепле взуття і головний убір, по можливості уникати масових скупчень людей. Що стосується щеплень, то їх робити вже запізно. Хоча, якщо це можливо, лікарі радять усе-таки провести вакцинацію. Якщо й підхопите вірус, то хвороба мине без ускладнень.

Ну, а якщо ви все-таки не вбереглися і грип атакував вас високою температурою, не збивайте її. Це — природна захисна реакція проти вірусу вашого організму. При підвищеній температурі активізуються біохімічні та імунологічні реакції, підвищується синтез інтерферону — антивірусного білка, рухливість лімфоцитів, що прискорює процес ідентифікації і знищення вірусної інфекції. Лікарі попереджають: штучна боротьба з температурою, нижчою за 39 градусів, може спричинити різні ускладнення — пневмонію, бронхіт, плеврит і навіть менінгіт.

На ранній стадії хвороби не слід приймати ліки «швидкої допомоги» типу флюколда. Вони ліквідують симптоми (знижують температуру, знеболюють), але не борються із самим вірусом, що згодом може спричинити ускладнення.