Так колись у давнину на Русі називали журавлину, що за вмістом корисних речовин, як довели вчені, перевершує виноград у багато разів. Ягоди журавлини
— чудове джерело вітаміну С, має досить рідкий вітамін РР, який сприяє засвоєнню аскорбінки, багато вітамінів групи В (зміцнюють нервову систему і корисно впливають на зовнішній вигляд шкіри і волосся), а також цінні мікроелементи, такі як: калій, йод і магній, що сприяє підвищенню імунітету.Журавлина дуже корисна для людей, у яких є проблеми із серцем і судинами,
— вона знижує рівень холестерину в крові і бореться з гіпертонією. Зниження тиску відбувається завдяки сечогінному ефекту журавлини, але на відміну від інших сечогінних засобів журавлинний сік не вимиває з організму корисний калій, який зміцнює судини.Журавлина може з успіхом замінити кухонну сіль, яку рекомендують обмежувати при серцево-судинних захворюваннях і проблемах із зайвою вагою. Замість солі додавайте в їжу ягоди журавлини чи журавлинний сік, і їжа не буде здаватися занадто прісною.
Крім того, у складі журавлини є фітонциди
— природні антибіотики, завдяки їм ця ягода часто використовується для профілактики розладів шлунка і кишечнику, а також при циститі. Ще журавлина видаляє бактерії із зубної емалі, а отже, зберігає зуби від карієсу, а ясна від запалень.Треба врахувати, що вітамін С руйнується при кип
’ятінні, тому, якщо готуєте журавлинний морс, ягоди краще не відварювати. Напій буде набагато корисніший, якщо з ягід видавити сік, зварити з цукром шкірочку і залишки м’якоті (вони надають морсу колір), а коли сироп остигне, додати в нього журавлинний сік.Морси і компоти із журавлини рекомендують уживати при застуді. Адже ягоди журавлини мають жарознижуючий ефект, чудово вгамовують спрагу, видаляють з організму токсини, що накопичуються в ньому під час хвороби. А журавлинний сік, змішаний з медом, допомагає відкашлюватися і боротися з ангіною, також підвищує імунітет, рятуючи від чергової інфекції.
Зберігається журавлина дуже добре, у темному прохолодному місці вона може лежати, не втрачаючи своїх властивостей і товарного вигляду, до трьох місяців. Є кілька способів ще довше продовжити життя цим ягодам. Наприклад, розкласти їх у трилітрові банки і залити холодною водою. У такому вигляді журавлина може зберігатися до півроку. Тільки воду потрібно періодично змінювати
— приблизно раз на два тижні. Виливати її, до речі, не потрібно — її можна пити, додаючи цукор.Склянка журавлинного морсу здатна повернути гарний настрій, зняти втому, оскільки цей підбадьорливий напій підвищує активність мозку і збільшує працездатність.
Журавлинний сік або ягоди, додані в соління, маринади чи квашену капусту, збільшать термін зберігання ваших заготівель і додадуть стравам приємну кислинку.
З журавлини і манки можна приготувати апетитний мус. Для нього треба: журавлина свіжа
— 200 г; цукор — 3/4—1 склянка; мед — 2 ст. л.; крупа манна — 1/2 склянки; вода — 2,5 склянки.Ягоди переберіть, промийте, відкиньте на друшляк, щоб стекла вода. Розімніть журавлину. Ягідну масу перекладіть у марлю і відіжміть. Сік у чашку і
— в холодильник. Вичавки від соку залийте окропом, потім дайте закипіти і, зменшивши вогонь, варіть ще близько 5 хвилин. Відвар процідіть через марлю і додайте в нього мед, розмішуючи до повного розчинення, потім — цукор і зваріть сироп. Коли він закипить, поступово, тонким струмком, всипайте в нього манну крупу, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудки. Варіть на маленькому вогні при постійному помішуванні не менше 15 хвилин. Коли звариться манна каша, влийте журавлинний сік і збивайте міксером до одержання однорідної пористої світло-рожевої маси (збивайте не занадто довго, щоб мус не став водянистим). Суміш, що вийшла, розкладіть у вазочки і поставте в холодильник до застигання. До мусу подають молоко чи вершки.