Так колись у давнину на Русі називали журавлину, що за вмістом корисних речовин, як довели вчені, перевершує виноград у багато разів. Ягоди журавлини чудове джерело вітаміну С, має досить рідкий вітамін РР, який сприяє засвоєнню аскорбінки, багато вітамінів групи В (зміцнюють нервову систему і корисно впливають на зовнішній вигляд шкіри і волосся), а також цінні мікроелементи, такі як: калій, йод і магній, що сприяє підвищенню імунітету.

Журавлина дуже корисна для людей, у яких є проблеми із серцем і судинами, вона знижує рівень холестерину в крові і бореться з гіпертонією. Зниження тиску відбувається завдяки сечогінному ефекту журавлини, але на відміну від інших сечогінних засобів журавлинний сік не вимиває з організму корисний калій, який зміцнює судини.

Журавлина може з успіхом замінити кухонну сіль, яку рекомендують обмежувати при серцево-судинних захворюваннях і проблемах із зайвою вагою. Замість солі додавайте в їжу ягоди журавлини чи журавлинний сік, і їжа не буде здаватися занадто прісною.

Крім того, у складі журавлини є фітонциди природні антибіотики, завдяки їм ця ягода часто використовується для профілактики розладів шлунка і кишечнику, а також при циститі. Ще журавлина видаляє бактерії із зубної емалі, а отже, зберігає зуби від карієсу, а ясна від запалень.

Треба врахувати, що вітамін С руйнується при кипятінні, тому, якщо готуєте журавлинний морс, ягоди краще не відварювати. Напій буде набагато корисніший, якщо з ягід видавити сік, зварити з цукром шкірочку і залишки мякоті (вони надають морсу колір), а коли сироп остигне, додати в нього журавлинний сік.

Морси і компоти із журавлини рекомендують уживати при застуді. Адже ягоди журавлини мають жарознижуючий ефект, чудово вгамовують спрагу, видаляють з організму токсини, що накопичуються в ньому під час хвороби. А журавлинний сік, змішаний з медом, допомагає відкашлюватися і боротися з ангіною, також підвищує імунітет, рятуючи від чергової інфекції.

Зберігається журавлина дуже добре, у темному прохолодному місці вона може лежати, не втрачаючи своїх властивостей і товарного вигляду, до трьох місяців. Є кілька способів ще довше продовжити життя цим ягодам. Наприклад, розкласти їх у трилітрові банки і залити холодною водою. У такому вигляді журавлина може зберігатися до півроку. Тільки воду потрібно періодично змінювати приблизно раз на два тижні. Виливати її, до речі, не потрібно її можна пити, додаючи цукор.

Склянка журавлинного морсу здатна повернути гарний настрій, зняти втому, оскільки цей підбадьорливий напій підвищує активність мозку і збільшує працездатність.

Журавлинний сік або ягоди, додані в соління, маринади чи квашену капусту, збільшать термін зберігання ваших заготівель і додадуть стравам приємну кислинку.

З журавлини і манки можна приготувати апетитний мус. Для нього треба: журавлина свіжа — 200 г; цукор — 3/4—1 склянка; мед — 2 ст. л.; крупа манна — 1/2 склянки; вода — 2,5 склянки.

Ягоди переберіть, промийте, відкиньте на друшляк, щоб стекла вода. Розімніть журавлину. Ягідну масу перекладіть у марлю і відіжміть. Сік у чашку і в холодильник. Вичавки від соку залийте окропом, потім дайте закипіти і, зменшивши вогонь, варіть ще близько 5 хвилин. Відвар процідіть через марлю і додайте в нього мед, розмішуючи до повного розчинення, потім цукор і зваріть сироп. Коли він закипить, поступово, тонким струмком, всипайте в нього манну крупу, постійно помішуючи, щоб не утворилися грудки. Варіть на маленькому вогні при постійному помішуванні не менше 15 хвилин. Коли звариться манна каша, влийте журавлинний сік і збивайте міксером до одержання однорідної пористої світло-рожевої маси (збивайте не занадто довго, щоб мус не став водянистим). Суміш, що вийшла, розкладіть у вазочки і поставте в холодильник до застигання. До мусу подають молоко чи вершки.