Сезонна депресія багатолика і може виявлятися найнесподіванішим чином. Вона може маскуватися під вегетосудинну дистонію чи гастрит, імітувати серцеві болі. Навіть досвідченим лікарям часом важко поставити правильний діагноз.

Головний винуватець захворювання брак сонячного світла. За однією з теорій, через брак світла відбувається розбалансування природних біоритмів організму, його «біологічного годинника». Повязано це з порушенням вироблення «гормону сну» — мелатоніну і «гормону неспання» — кортизолу. В нормі вміст мелатоніну збільшується в темну пору доби, переважно вночі, а до ранку його концентрація знижується і збільшується вміст кортизолу. За зменшення тривалості світлового дня у людей, схильних до сезонних депресій, відбувається спочатку збільшення вмісту в крові мелатоніну, а згодом компенсаторно підвищується рівень кортизолу. В результаті порушується цикл «соннеспання». Тому в разі сезонної депресії хворі страждають на денну сонливість або нічне безсоння. Крім того, підвищення рівня кортизолу призводить до пригнічування імунної системи.

Впоратися із сезонною депресією вам допоможе тільки лікар. Річ у тім, що з величезної кількості ліків, які сприяють підвищенню імунітету, необхідні саме для вас слід підбирати індивідуально.