Ранкове засідання 29 травня

Упродовж дня депутати переймалися проблемами оборони, соціального захисту військовослужбовців та мобілізованих, цьогорічної вступної кампанії та банківських кредитів. А в кулуарах парламенту тривали дискусії щодо подальшої долі коаліції та імовірності дострокових виборів до Верховної Ради.

На початку пленарного засідання депутати привітали Петра Порошенка з перемогою, згідно з попередніми результатами ЦВК, на президентських виборах і Віталія Кличка — з обранням на посаду міського голови Києва. Звіт Голови ЦВК Михайла Охендовського вирішено заслухати на засіданні парламенту у вівторок, 3 червня, коли у ЦВК уже зможуть прозвітувати про остаточні результати голосування на президентських виборах. Того самого дня у Верховній Раді перед депутатами виступить і Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк із доповіддю щодо енергетичної безпеки країни.

 Верховна Рада заслухала інформацію міністра освіти України Сергія Квіта щодо цьогорічної вступної кампанії. С. Квіт повідомив, що нинішнього року перша сесія Зовнішнього незалежного оцінювання розпочинається 3 червня і триватиме до 27 червня, друга сесія — 1—15 липня. Тобто, незалежно від подій в Україні, немає жодних змін щодо організації ЗНО, наголосив міністр.

Зважаючи на надзвичайні події у Донецькій та Луганській областях, Міносвіти разом із Українським центром оцінювання якості освіти вирішили провести ЗНО для випускників цих областей на другій сесії. До того ж Квіт підкреслив, що випускники, які проходять другу сесію ЗНО, мають ті самі права, як і випускники, які проходять першу сесію.

Щоб надати відповіді на багато запитань, які турбують цьогорічних випускників та їхніх батьків щодо нинішньої вступної кампанії з огляду на події на Південному Сході України, Міносвіти разом із Українським центром оцінювання якості освіти провели дві відеоконференції із представниками регіонів та за участю керівників усіх відомств, які відповідають за проведення ЗНО. Буде проведено ще одну відеоконференцію з представниками Луганської і Донецької областей за участю вчителів, випускників, батьків. Представники силових структур під час цих відеоконференцій заявили, що не можуть гарантувати безпеку випускникам шкіл на Донбасі, якщо ЗНО буде організовано на першій сесії. Тому для них вирішено перенести ЗНО на другу сесію.

Випускники кримських вишів за бажання зможуть одержати дипломи українського зразка на території Херсонської і Миколаївської областей за пред’явлення російського диплома, який отримають у кримських вишах. 

Міністр також не виключив, що може бути проведена і третя сесія ЗНО — безпосередньо в університетах.

Фракція «Свобода» зажадала від головуючого оголосити перерву. Олександр Турчинов надав слово депутату від «Свободи» Олександру Мирному. Той виступив із вимогою негайно запросити до парламенту міністра оборони, щоб він поінформував про проведення антитерористичної операції на Південному Сході України та відповів на запитання депутатів. О. Турчинов емоційно говорив про те, що українські військові не забезпечені бронежилетами та касками, а деякі військові частини, які перебувають у зоні бойових дій, досі числяться як такі, що перебувають в інших областях, зокрема, Миколаївській. Не відбувається ротація мобілізованих солдат, хоча ротацію проводили навіть у часи Другої світової війни, наголошував парламентарій. Солдати не мають звичайних побутових умов, сплять на землі, а пораненим у госпіталях ставлять діагноз ГРВІ. О. Турчинов пообіцяв, як тільки завершиться засідання Кабміну, зв’язатися з міністром оборони і запросити його прибути до сесійної зали. До того ж Голова Верховної Ради наголосив, що українські військові сумлінно виконують свої обов’язки, хоча є проблеми, які потрібно розв’язувати.

Верховна Рада України підтримала законопроект № 0084 «Про ратифікацію меморандуму про взаєморозуміння між урядом України та Організацією з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) про розміщення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ». За таке рішення проголосували 272 народні депутати.

Закон розроблено МЗС України з метою створення належних умов для роботи в Україні згаданої місії, рішення про створення якої було прийнято постійною радою ОБСЄ 21 березня 2014 р.

Згідно з меморандумом, місія ОБСЄ діятиме на всій території України. Головний офіс буде розташовано у Києві. На початковому етапі також будуть відкриті «польові офіси» у Харкові, Одесі, Херсоні, Львові, Івано-Франківську, Донецьку, Дніпропетровську, Чернівцях та Луганську, але згодом офіси можуть бути відкриті і в інших містах України.

Народні депутати включили до порядку денного два законопроекти №№ 4895 та 4895-1 «Про переведення кредитних зобов’язань з іноземної валюти в національну». Зранку під Верховною Радою мітингували позичальники банків, які через девальвацію гривні нині не в змозі виплачувати банківські кредити. 

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов запропонував ввести мораторій на відчуження нерухомості у тих, хто не може сплачувати валютні кредити. І повідомив, що сьогодні підпише доручення НБУ щодо мораторію на відчуження нерухомого майна у тих, хто не може сьогодні сплачувати кредит у зв’язку зі зростанням валютного курсу. О. Турчинов також запропонував створити робочу групу з представників усіх фракцій для опрацювання узгодженого законопроекту на цю тему.

Включивши до порядку денного, Верховна Рада одразу прийняла в цілому проект постанови «Про забезпечення належним медичним обслуговуванням учасників бойових дій, які зазнали поранень під час проведення антитерористичної операції (АТО) на Сході України 2014». За таке рішення проголосували 234 народні депутати.

На початку пленарного засідання склав присягу народного депутата Олександр Ганчуков, котрий зареєстрований ЦВК депутатом 21 травня 2014 року. О. Ганчуков був включений до виборчого списку КПУ під номером 34. Водночас лави фракції комуністів покинула депутат Оксана Калетник — про її вихід із фракції КПУ повідомив Голова Верховної Ради Олександр Турчинов.

Депутати вітали із Днем народження свого колегу Миколу Кучерука.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Дослівно 

Міністр освіти України Сергій КВІТ:

— Ніхто із випускників українських шкіл, де б вони не навчалися, не буде дискримінований.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Володимир Литвин біля Верховної Ради спілкується з матерями мобілізованих військовиків, які вимагали від влади більшої уваги до своїх синів.

Олесь Доній, Ігор Єремеєв.

Іван Кириленко, Андрій Кожем’якін.