У Донецьку озброєні автоматами сепаратисти пограбували магазин оптової торгівлі «Метро» поруч з аеропортом (на знімку). Відповідні фото із задоволенням розмістили в соціальних мережах прихильники самопроголошеної «Донецької народної республіки». На знімках видно перекинуті стелажі, розкидані коробки з товарами. Магазин опинився в зоні проведення антитерористичної операції, де з понеділка тривають бої. В’їзд особистого та громадського транспорту заборонений, на проспекті, який веде до аеропорту, споруджують барикади. Тим часом активісти «ДНР» у камуфляжі та зі зброєю зайшли до супермаркету, пошкодженого вибухом, і заходилися виносити алкоголь, продукти, техніку тощо.

В області — сплеск пограбувань, під час яких жертвам погрожують озброєні люди. Протягом лише однієї доби міліція зареєструвала 14 повідомлень про незаконне заволодіння транспортом. Особливу цікавість грабіжники виявляють до дорогих автомобілів — Toyota, Mіtsubіshі та інших. У Кіровському районі Донецька троє невідомих із пістолетами на автозаправній станції погрожували застосуванням зброї і викрали 2900 гривень. Повідомляють також про мародерів, які забирають транспорт і техніку у підприємств і компаній. Щоправда, не всі бізнесмени оприлюднюють такі факти.

А тим часом громадськість пильно стежить за долею семи собак служби безпеки міжнародного аеропорту Донецьк, які також опинилися в зоні АТО. Тварини спеціально навчені на пошук вибухівки і перебувають у вольєрі. Під час термінової евакуації співробітників із аеропорту, захопленого бойовиками, забрати собак із собою не вдалося. А пізніше це вже виявилося неможливо, тому що в районі термінала розгорнулися повноцінні бойові дії. У «пастці» опинилися три німецькі вівчарки, три лабрадори та один кокер-спаніель.

— Інформація про те, що собаки залишилися «заручниками» аеропорту, мені надійшла від представників притулку для тварин «Піф». До них безпосередньо звернулися кінологи, які займалися з цими тваринами. Ми намагалися максимально розповсюдити цю інформацію серед громадськості, — розповіла громадський активіст Маргарита Григорьянц.

Інструктори просили якщо не організувати евакуацію, то бодай напоїти й нагодувати собак: поруч із вольєром кінологи залишили коробку з кормом. «Вдалося зв’язатися з прес-службою аеропорту, де сказали, що військові тримають ситуацію на контролі й намагаються допомогти тваринам. Пізніше начальник головного управління благоустрою і комунального обслуговування Донецької міської ради Костянтин Савінов підтвердив, що тварин забезпечили водою і кормом, однак евакуювати собак поки що небезпечно», — додала співрозмовниця. Врятувати чотирилапих «співробітників» аеропорту вдалося зусиллями багатьох небайдужих людей.

Коли інформація готувалася до друку, стало відомо, що собаки залишили територію аеропорту. Як розповіли «Голосу України» в притулку для бездомних тварин «Піф», водій і директор закладу, а також кінолог служби безпеки аеропорту вивезли собак спеціально організованим коридором. Нині підопічні перебувають у безпеці й під наглядом фахівців.

Фото з Твіттера «Новости Донбасса».