У 1986 році запорізький завод «Радіоприлад» збудував приміщення лікарні. Вона дістала статус медсанчастини відкритого типу. Заклад обслуговував не лише заводчан, а й населення Південного мікрорайону. Нині це вже житломасив, що територіально відноситься до Комунарського району.

Це справді престижний медичний заклад. Тут створено не лише потужну матеріально-технічну базу, а й комфортні умови для перебування хворих. У медсанчастині розташовані кафедра госпітальної терапії Запорізького медичного університету та міський гемодіалізний центр, діють кардіологічне, неврологічне, терапевтичне, гінекологічне та ЛОР-відділення. Щоправда, вона нині працює не на повну потужність, ліжковий фонд стаціонару скоротився із 300 до 165 ліжок, але поліклініка, розрахована на 600 відвідувань за день, завжди переповнена. Особливо тепер, коли почався сезон гострих вірусних інфекцій.

І все б нічого, та містом покотилися чутки, що медсанчастину розформовують, а приміщення продають. Це підтвердив головний лікар Володимир Васильєв. Адже медсанчастина хоч і фінансується з міського бюджету, є структурним підрозділом заводу «Радіоприлад», а отже, і його власністю. Виникла колізія: щоб продовжити фінансування закладу, міськрада, спираючись на закон, зажадала його безплатної передачі в комунальну власність, однак адміністрація підприємства з цим не погоджується. Коли так, то з 2007 року фінансування припиняється, попередило управління охорони здоров’я міськвиконкому і почало прораховувати, куди б «розкидати» населення Південного житломасиву у разі відмови від послуг медсанчастини. Майже 400 медичним працівникам загрожує безробіття.

Як пояснила начальник управління охорони здоров’я міськвиконкому Надія Севальнєва, питання щодо передачі медсанчастини в комунальну власність не вирішується вже більше року. На те, щоб викупити приміщення, в міському бюджеті коштів немає. В крайньому разі, якщо не вдасться домовитися, міськрада готова взяти в оренду хоча б поліклініку.

У тому, що Міністерство промислової політики України не погодиться віддати місту медсанчастину, переконаний виконувач обов’язків генерального директора заводу «Радіоприлад» Сергій Панфілов. І пояснив, чому. Якщо раніше уряд дозволяв державним підприємствам «скидати» соціальну інфраструктуру, то нині поставлено завдання, щоб вона працювала на їхню економіку. Медсанчастина і тепер для заводу не тягар, бо за обслуговування населення розплачується міська казна, а коли буде здійснено перехід до страхової медицини, то перетвориться на вельми прибутковий підрозділ підприємства.

Запорізька область.