У Донецькій області стартував перший в Україні проект щодо боротьби з лікостійким туберкульозом. Програму розраховано на чотири роки. Ініціатор її розробки — Всесвітня організація охорони здоров’я, стурбована масштабами епідемії.

— Раніше в області досить успішно реалізувався проект ДОТС-стратегії лікування туберкульозу, — відзначив медичний радник із боротьби з туберкульозом, представник ВООЗ в Україні Кестутіс Міскініс. — Але однією із найскладніших проблем є лікостійкий туберкульоз. Приблизно 15 відсотків хворих неможливо вилікувати, навіть застосовуючи сучасні схеми. Бактерії мутували і вже нечутливі до традиційних препаратів.

Якщо серед виявлених уперше хворих така форма туберкульозу зустрічається у 15 відсотків пацієнтів, то в тих, хто лікується повторно, — у 42 відсотків, а у виправних колоніях та тюрмах — майже у 50 відсотків пацієнтів. Свого часу хворі не завершили курс лікування, і збудники «адаптувалися» до медикаментів. Тому лікарі кажуть про необхідність стимулювати хворих, щоб ті завершили курс до кінця. При звичайному туберкульозі це триває до 8 місяців, при лікостійкому — до 3 років.

У деяких містах області хворих приваблюють... продуктовими пайками. Разом із черговою порцією таблеток пацієнт отримує і набір, до складу якого можуть входити крупи, цукор, консерви. Такі пайки вже видають хворим на туберкульоз (а це переважно малозабезпечені громадяни) у Донецьку, Шахтарську, Маріуполі, Горлівці. Медики кажуть, що фінансування такої «продовольчої підтримки» дешевше, ніж лікування стійких форм туберкульозу.

Загальна вартість проекту «ДОТС плюс», презентованого в Донецьку, становить 2 мільйони 260 тисяч євро. Кошти повністю виділив благодійний фонд компанії «Систем Кепітал Менеджмент» «Розвиток України». Програма включає в себе оснащення лабораторій для точної діагностики: на думку фахівців ВООЗ, метод флюорографії дуже витратний і малоефективний, оскільки дозволяє виявити лише 50 відсотків хворих.

Складовими успіху розробники програми вважають спеціальне навчання персоналу (в тому числі за кордоном), створення системи контролю над процесом лікування, а також надійний захист самих медиків, які мають справу з туберкульозними хворими. Усі пацієнти отримуватимуть ліки безплатно. В тому числі — дороговартісні препарати другого ряду.

Лікування лікостійкого туберкульозу коштує в сотні й тисячі разів дорожче, ніж звичайного. Фахівці прогнозують, що нова програма дасть змогу вилікувати до 60 відсотків таких пацієнтів. Стовідсотковий результат сьогодні, на жаль, забезпечити нереально. Хоча фармацевтичні лабораторії і працюють над розробкою нових, ефективніших препаратів.

У Донецькій області на туберкульоз хворіють 17 тисяч осіб і щороку помирає півтори тисячі. «За останні три роки нам вдалося стабілізувати кількість захворювань, а серед дітей — навіть скоротити на 30 відсотків, — зазначила заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Лідія Блакитна. — Крім того, розпочато реалізацію обласної програми, згідно з якою 50 мільйонів гривень буде спрямовано на зміцнення матеріальної бази туберкульозних лікувальних закладів та на соціальну підтримку хворих». Зокрема, норми харчування в таких лікарнях цього року збільшено вдвічі, вони становлять 10 гривень 80 копійок на добу.

На знімку: у їдальні Київської туберкульозної лікарні №1.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).