В ужгородській ЗОШ №10 відкрито перший безплатний оглядовий стоматологічний кабінет для школярів міста. Облаштував його благодійний фонд «Карітас-Закарпаття».

Представник фонду, заступник міського голови Ужгорода Ярослав Шафарь каже, що всі технічні роботи було виконано ще на початку жовтня 2014-го, працювали три інженери з Великобританії. Допоміг перевезти обладнання з Англії почесний громадянин Ужгорода Брайан Ерлі.
— Такі кабінети дуже потрібні, щоб школярі у майбутньому мали менше проблем зі здоров’ям, — стверджує професор кафедри дитячої стоматології стоматологічного факультету Ужгородського національного університету Оксана Клітинська. — Адже в усьому світі профілактика є первинним заходом, а вже потім — лікування та відновлення, які є досить коштовними, болісними і проблемними.
Директор ЗОШ №10 Стелла Кеслер радо підтримала ідею відкриття такого кабінету: «Передусім це допомога батькам, яким складно вирватися з роботи до лікаря задля профілактичного прийому дітей».
Як розповіла Оксана Клітинська, загалом ситуація зі здоров’ям зубів у закарпатських школярів катастрофічна. За результатами огляду дітей Ужгорода та району, 98—99 відсотків мають серйозну захворюваність молочних зубів і 92 проценти — постійних зубів. Крім того, на 315 тисяч закарпатських дітей — лише 30 посад дитячих стоматологів.
У новому кабінеті з дітьми працюватиме група з десяти лікарів. До речі, благодійники та науковці не обмежуються тільки ужгородськими школярами. Як повідомив Ярослав Шафарь, нещодавно відбувся виїзд у Великоберезнянську школу-інтернат, де стоматологи перевірили стан зубів вихованців закладу.
Ужгород.

 

Під час першого прийому.


Фото надане Ужгородським прес-клубом.