До поліклініки наша людина найчастіше йде, коли «геть приспічило». Йде по допомогу, по співчуття, по пораду. Але, на жаль, спілкуватися доводиться з потилицею лікаря. Ескулап, який швидко черкає щось у вашій медичній картці, на жаль, не пародія, а реальність вітчизняної медицини. Так уже влаштована ця система: головне в роботі лікаря не хворий, а його «справа». І паперові справи мають бути в цілковитому порядку.

— Ми більше пишемо, аніж спілкуємося з пацієнтом. Якщо проводиш прийом по-людськи: оглянеш дитину, поговориш з нею (і не тільки про самопочуття), з мамою, то заповнювати ці картки будеш удома ночами. Така бюрократія шкодить усім, але нас змушують це робити, — розповіла «Голосу України» педіатр однієї з дитячих районних поліклінік Києва.

Добре, коли пацієнта знаєш і ведеш давно. А якщо бачиш уперше? Як правильно поставити діагноз за кілька хвилин спілкування, розриваючися між ним і карткою хворого? А за дверима під кабінетом лікаря — черга, і всіх треба прийняти...

Може, тому в лікарів такий нерозбірливий почерк. Спробуйте зрозуміти, що вам виписав доктор у рецепті (що сьогодні велика рідкість) чи на папірці.

Існує безліч різних жартів, пов’язаних з почерком медпрацівників, однак результати дослідження, проведеного Інститутом медицини при Національній академії наук США, навряд чи викликають у кого-небудь посмішку: через недбалий почерк лікарів щорічно помирає 7000 американців, а в більш як півтора мільйона виникають серйозні проблеми із здоров’ям.

У ході дослідження було встановлено: щорік у Штатах виписується близько 3,2 мільярда рецептів, у яких містяться ті чи інші неточності в написанні абревіатур і дозувань. Для вирішення проблеми в американській сфері охорони здоров’я вирішили запустити програму, яка б дозволила лікарям виписувати рецепти в електронному вигляді. Організатори проекту стверджують, що вже після 15 хвилин, витрачених на освоєння програми, медпрацівники зможуть уникнути серйозних помилок і описок, пов’язаних із заповненням рецептурних бланків від руки.

У нас трагічні випадки, пов’язані з незрозумілим почерком лікаря, рідкість. І не тому, що каліграфія вітчизняних ескулапів краща, ніж у їх американських колег. Річ у наших пацієнтах. Помічено, що багато п’ють таблетки і пігулки тільки коли їм кепсько. Полегшало — і всі ліки кладуть до домашньої аптечки до гірших часів.

До того ж наші хворі дуже допитливі і зазвичай уважно вивчають супровідну інформацію медичних препаратів. Відіграє роль і рівень кваліфікації працівників аптек. Видаючи ліки, провізори пояснюють покупцеві дозування і правила вживання.

Ну а лікарі продовжують займатися писаниною. Кажуть, кінця-краю їй не видно. Мінохорони здоров’я поки що не збирається спрощувати цю процедуру.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.