Українська нація до 2010 року може перетворитися на психічно хвору. Про це заявив автор моніторингу «Права і законні інтереси людей із проблемами психіки і здоровя: міжнародні стандарти й українське законодавство» Роман Семешко.

Він повідомив, що вже через три роки психічні захворювання посядуть друге місце після хвороб серця і судин.

За словами Семешка, така ситуація ускладнюється тим, що на даний момент на законодавчому рівні не забезпечується належне лікування психічних хворих. Так, Закон України «Про психіатричну допомогу» недосконалий: статті мають декларативний, формальний характер. А це, за словами автора моніторингу, призводить до того, що держава тільки на папері гарантує права психічно хворих людей.

За даними експерта, близько 70% дошкільників страждають на психічні відхилення, починаючи від неврозів і закінчуючи серйознішими захворюваннями.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що діагностика дітей дошкільного віку здійснюється тільки за згодою батьків чи опікунів, що не дозволяє виявити такі захворювання на ранній стадії, каже Семешко.

Згідно з висновками експерта, наше законодавство не відповідає міжнародним стандартам. Це найчастіше призводить до дискримінації хворих, які в разі їх госпіталізації не мають права знайомитися з історією хвороби, не знають про характер лікування і препарати, які їм призначають, а також утримуються в нелюдських умовах.

За офіційними даними, в Україні близько 1 мільйона 200 тисяч громадян страждають на психічні захворювання. Тоді як за неофіційною статистикою ця цифра значно вища.