Марина вийшла заміж у двадцять. Через півроку подала заяву на розлучення через психічну хворобу чоловіка. Коли одружувалися, і наречений, і його мати приховали від дівчини недугу, на яку страждав чоловік. «Слава Богу, що я не встигла завагітніти», — каже вона...

Якби тоді Марині працівники РАГСу повідомили, що вона має право дізнатися про стан здоровя свого обранця, може, такого й не сталося б.

«Про стан здоровя одне одного поінформовано». Це останній рядок у заяві на реєстрацію шлюбу. Він існує давно. Проте молодята, кажуть працівники РАГСу, рідко звертають на нього увагу.

Днями Президент України підписав закон про внесення змін до Сімейного кодексу. Зокрема, в ньому йдеться про те, що наречені мають повідомити одне одного про стан здоровя.

Начальник управління охорони здоровя матерів та дітей МОЗ України Надія Жилка запевняє: у примусовому порядку медогляд молодят ніхто не проводитиме. Каже, стаття, що передбачає можливість і право громадян, які беруть шлюб, ознайомитися зі станом здоровя одне одного, не нововведення. Вона діє давно. Проте це добровільна норма для майбутнього подружжя.

Зміни до закону, які розробили Мінюст та МОЗ, стосуються насамперед працівників РАГСів. Саме вони зобовязані повідомляти молодят про це їхнє право під час подачі заяви про вступ до шлюбу. А як наречені ним скористаються, то вже їхня особиста справа, коментує представниця МОЗ.

Отже, силоміць тягнути до лікаря закоханих не будуть. Але за бажанням за місяць із моменту подачі заяви про намір одружитися вони можуть пройти безплатне медичне обстеження за місцем проживання. До нього входять: загальні лабораторні дослідження крові, сечі, на ВІЛ\\СНІД та сифіліс, огляд у терапевта та гінеколога (для жінок).

Медичну довідку про стан здоровя може дати дільничний терапевт. Але я радила б молодятам звертатися до жіночої консультації чи центрів планування сімї. Напевно, не слід нехтувати цим правом, бо зміни до Сімейного кодексу передбачають відповідальність за приховування інформації про стан здоровя. Таке замовчування може негативно вплинути на фізичний чи психічний стан іншого з подружжя чи нащадків. За таких обставин у подальшому шлюб визнають недійсним, каже Надія Жилка.

Деякі експерти охрестили таке нововведення втручанням в особисте життя. Справді, зміни до закону викликають чимало запитань і навіть пересторог. Так, Віктор Сердюк із Всеукраїнської організації захисту прав пацієнтів побоюється, що під час розлученння нові положення Сімейного кодексу можуть стати на заваді чесного поділу майна подружжя.

Чоловік, наприклад, придбає у лікаря медичний висновок про психічну хворобу дружини, яка нібито її приховала, коли виходила заміж. І та нещасна нічого не отримає. Ці зміни можна трактувати по-різному, каже співрозмовник.

Отже, більшість експертів саму ідею поінформованості молодят про стан здоровя одне одного вважають доброю. Проте прогнозують: із механізмом її запровадження будуть «перегини на місцях».

На фото: лікар Валентина Земко демонструє, як зберігається донорська кров на Сімферопольській станції переливання крові.