Нехай ваш брат спочиває з Богом! А в ситуації знамення в огіркові спробуємо розібратися. Спочатку моя знайома, прочитавши попередню замітку, запевнила, що насправді хрести в огірках — це зовсім не дивина. І помічає таке відтоді, як її, ще маленьку, бабуся з Чернівців повчала, що огірка, в якому зернятка виклалися хрестом, треба залишати для майбутнього врожаю.
Чи так це з наукової точки зору? Професор кафедри овочівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України Зеновій СИЧ пояснив:
— Здебільшого плоди огірка тригранні, але в 10—15 відсотках урожаю трапляються чотиригранні (коли у перев’язі виникають пустоти у вигляді хреста). Ба, навіть можна знайти і п’ятигранні огірки, у яких серединка — зірочка. Що вже тоді це може віщувати? Якщо займатися селекцією, то справді експериментують з насінням з чотиригранних огірків, але все-таки цінується стандартний — тригранний.
Мешканці західних регіонів нерідко знаходять хрести чи їх обриси на зрізі дерев, хоча такі малюнки можуть створювати гриби, які роз’їдають деревину. Все залежить від фантазії: якщо подивитися на небо, то хмарки теж різне нагадують. Натомість хочу подякувати людям, які спостерігають за явищами в природі — це талант! Але не раджу впадати в містику. Краще навчімося милуватися витворами природи.