Експерти вважають, що низький рівень здоровя чоловіків в Україні проблема національної безпеки. Про це заявив представник Фонду народонаселення ООН в Україні Борис Ворнік і заступник директора Інституту демографії і соціальних досліджень Елла Лібанова за результатами своїх досліджень.

Українські чоловіки живуть у середньому 62 роки, що на 5—7 років менше, ніж середній показник у країнах Заходу. При цьому помирають вони здебільшого не від старості чи невиліковних хвороб, а внаслідок нещасних випадків, травм, отруєнь, що найчастіше трапляються після вживання алкоголю і наркотичних речовин.

Як відзначила Елла Лібанова, наші чоловіки відрізняються одними з найвищих у світі темпами зростання захворюваності на ВІЛ/СНІД і туберкульоз. За її словами, серед них 12 млн активні курці, водночас займається спортом лише кожен десятий. За даними експерта, приблизно третина не може залишити після себе потомство, і майже кожен пятий перехворів на недугу, що передається статевим шляхом.

Підвищення рівня чоловічого здоровя потребує значних зусиль і з боку держави, і з боку суспільства. Серед першочергових заходів Лібанова назвала викорінювання практики вживання алкоголю на робочому місці, куріння в громадських місцях, зосередження на чіткому дотриманні правил охорони праці.

Проблема полягає не в тому, що чоловіки не хочуть бути здоровими, а в тому, що вони не бажають для цього хоч щось робити, наголосив у своїй доповіді Борис Ворнік.

За його словами, сильна половина соціуму неохоче змінює свій спосіб життя і звички. Фонд народонаселення приділяє особливу увагу агітаційно-пропагандистській роботі, яка спрямована на поліпшення стану здоровя чоловіків.